Secretul unui gulas este rabdarea. Rabdare,
pana se caramelizeaza ceapa. In rest, urmati reteta si veti obtine o crema de gulas cu
bucati de carne atat de bine fierte ca se desfac singure in fasiute.
GULAS DUPA GUSTUL MEU |
Ingrediente
1 kg ceafa de vita
800 gr ceapa
2-3 catei usturoi
1 lingura otet de vin
1 lingura pasta de rosii
3 linguri rase boia dulce de calitate
putina boia iute
1 lingurita maghiran
1/4 lingurita chimen macinat
5 boabe ienibahar
1 foaie de dafin
1 fir cimbru uscat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
350 ml supa de vita
8 linguri ulei
sare
800 gr ceapa
2-3 catei usturoi
1 lingura otet de vin
1 lingura pasta de rosii
3 linguri rase boia dulce de calitate
putina boia iute
1 lingurita maghiran
1/4 lingurita chimen macinat
5 boabe ienibahar
1 foaie de dafin
1 fir cimbru uscat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
350 ml supa de vita
8 linguri ulei
sare
Portii: 5-6
Mod de preparare
- Se taie carnea cuburi de 2 cm. Se toaca ceapa.
- Intr-o tigaie larga incingeti uleiul si adaugati ceapa. Caliti-o la foc mediu, amestecand des pana-si pierde din volum.
- Se da focul la mic si se lasa sa se caleasca ceapa pana devine galbui-maronie. In acest timp amestecati doar din cand in cand si verificati sa nu se arda la fund.
- Adaugati usturoiul strivit si mai caliti cateva minute. Adaugati pasta de rosii si amestecati pana e dizolvata. Continuati sa caliti totul inca 5 minute.
- Acum mutati totul intr-o oala cu fund gros si care nu e asa larga ca prima tigaie. Facem asta fiindca dorim ca suprafata de evaporare a gulasului sa fie mai mica, il vom gati in putin lichid si e necesar sa scada foarte incet in lungul timp de fierbere.
- Cand ceapa incepe sa sfaraie in oala, adaugati cuburile de carne si asteptati sa reinceapa sa sfaraie. In acel moment, trageti oala de pe foc si adaugati boiaua, maghiranul si chimenul. Amestecati bine de tot sa se acopere carnea de condimente.
- Puneti oala inapoi pe foc si adaugati supa, daca doriti, puteti substitui 80 ml supa cu vin rosu sec si otetul. Adaugati sare. Amestecati si lasati sa ajunga la fierbere. Puneti deasupra ienibaharul. In acest moment lichidul de abia cuprinde carnea. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic. Dupa 5 minute veti vedea ca aveti mai mult lichid in oala si carnea sta lejer in lichid.
- Fierbeti cu capac timp de 2 ore.
Amestecati in gulas cam la 20 minute si asigurati-va ca nu scade prea
repede. In ultimele 15 minute adaugati dafinul, cimbrul si coaja de
lamaie si gustati gulasul de sare, chimen
si boia iute si dregeti-le dupa gustul vostru. Verificati carnea, ar
trebui sa fie atat de moale inca se desface fasiute.
- Se serveste cald, cu bulz de mamaliga. E bun imediat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.