Pentru ca ne aflam in postul Pastelui, ne-am gandit sa culegem cele mai
delicioase retete de dulciuri, ce ne ajuta sa trecem mult mai usor peste.
NEGRESA GLAZURATA |
Ingrediente
pentru blat:
• 350 g unt
• 230 g zahar brun
• 4 oua
• 300 g faina
• 1/2 lingurita praf copt
• 80 g cacao neagra
• un varf de sare
• 200 g ciocolata, una de lapte, una amaruie
• 120 ml lapte
• 60 ml espresso tare
• 2 plicuri zahar vanilat
• o lingura rom
pentru ganache:
• 180 ml smantana dulce lichida
• 220 g ciocolata
• o lingurita rom
Mod de preparare
1. Taiati untul cubulete si lasati-l sa stea la temperatura camerei, pana se inmoaie putin.
2. Cerneti faina si amestecati cu praful de cacao cernut, un varf de sare, si praful de copt. Lasati deoparte.
3. Topiti ciocolata si amestecati cu laptele si cu cafeaua. Aduceti la temperatura camerei, amestecand din cand in cand.
4. Frecati untul cu zaharul pana devine spumos si apoi adaugati ouale, unul cate unul, rand pe rand, amestecand la viteza mica. Adaugati romul. Adaugati amestecul de ciocolata topita si faina, alternand o treime ciocolata, o treime faina, o treime ciocolata, o treime faina etc. Amestecati cu o spatula, de jos in sus.
5. Turnati aluatul in
forma rotunda cu pereti detasabili eventual ungeti tava cu unt si
tapetati cu faina, puneti o hartie pergament pe fundul tavii, coaceti
la foc mic in 30 min. Testati cu scobitoarea. Aceasta nu trebuie sa
iasa perfect curata, ci sa aiba putina ciocolata pe ea, pe care daca o
adunati intre degete se face biluta. Probabil partea de sus a tortului
va crapa si va fi putin tare, dar asa trebuie sa fie.
6. Raciti blatul,
taiati si indepartati partea de sus si
rasturnati-l cu fundul in sus. Puneti-l in frigider invelit in folie
alimentara.
7. Pregatiti crema ganache: incalziti smanatana dulce lichida amestecand cu o spatula, pana la punctul de fierbere ( adaugati ciocolata taiata bucatele, amestecand incontinuu, tot timpul focul la minim. Adaugati rom. Cand ciocolata e topita si amestecul uniform, luati de pe foc, asteptati sa se raceasca, amestecand din cand in cand, sa nu faca pielita si intindeti crema pe tort.
Cam asa am facut eu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.