Tort mioritic |
(tort cu diametrul de 20 cm)
Pentru blat:
100 g ciocolata neagra
100 g unt 82% grasime
100 g zahar brun
100 ml vin ars Miorita
3 oua
120 g faina
20 g pudra neagra de cacaco
5 g praf de copt
100 g nuci tocate mare
Pentru sirop condimentat:
1 bat scortisoara
1 steluta anason
1 lingurita boabe piper negre si rosii
5-6 cuisoare
150 ml apa
150 g zahar
Pentru crema:
250 g mascarpone
120 g zahar pudra
200 ml smantana pentru frisca
20 g unt
100 g ciocolata neagra
30 ml lapte
20 ml vin ars Miorita
Pentru decor:
nuci caramelizate
PREPARARE:Topim la baine-marie untul, ciocolata si zaharul. Cand s-au topit le amestecam bine, luam de pe foc si turnam 100 ml vin ars Miorita.
Punem peste compozitia de ciocolata ouale batute cu un praf de sare, apoi incorporam faina, pudra de cacao si praful de copt.
Impartim aluatul in 2 tavi cu diametrul de 20 cm (cam 300 g aluat in fiecare tava), presaram nucile si le apasam usor cu o lingura/ spatula – impiedicam astfel cresterea excesiva a blatului.
Blaturile coapte se vor raci, apoi le vom rascheta usor pentru a indeparta coaja, facilitand astfel insiroparea blatului. Daca acest lucru pare complicat putem intepa cu o scobitoare foarte des blatul si siropul va ajunge in interiorul blatului mai usor.
Siropul si crema le pregatim cat timp se coc blaturile. Pentru sirop fierbem apa cu zahar si condimente pana se topeste zaharul, apoi il lasam sa se raceasca. Pentru crema topim ciocolata cu putin lapte la microunde, apoi adaugam 50 ml smantana pentru frisca si un cub unt (20 g) si amestecam rapid.
Separat mixam mascarpone cu zahar pudra, adaugam apoi ciocolata si la final frisca obtinuta prin mixarea a 150 g smantana pentru frisca. Mixam pana la omogenizarea cremei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.