Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Escalop de pui cu sos de smantana si ciuperci

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

Escalop de pui cu sos de smântâna si ciuperci, reteta simpla, cu piept de pui fraged si ciuperci scăldate intr-un sos savuros de smântână. Toate secretele unei rețete delicioase explicate pas cu pas. Cum preparam un escalop din piept de pui savuros, cu textura frageda?

Escalop de pui cu sos de smantana si ciuperci

Ingrediente

  • 8 – 12 felii pui in funcție de mărimea acestora – am folosit piept de pui fără os si fără piele
  • 2 – 3 linguri faina
  • sare după gust
  • piper după gust
  • 200 ml vin alb demi-sec
  • 1 lingura unt
  • 500 g ciuperci taiate in patru sferturi
  • 2 bucăți ceapă medii curatate si taiate cat mai marunt
  • 3 – 5 caței usturoi unul il pastram ca sa il adaugam la final dupa ce am luat tigaia de pe foc, restul ii zdrobim si i punem la calit cu ceapa
  • 200 – 250 ml smantana 30% grasime, naturala, din aceea pentru frisca.
  • 1 legătură frunze de patrunjel verde tocat marunt
  • 1 limetta adica lamaie verde – ne trebuie zeama

Mod de preparare

Pregătim carnea 

  • Am feliat piept de pui pe care l-am feliat pe lung in bucăți de circa 1 cm nu mai groase de 2 cm. Daca feliile de piept sunt mai mici, puneți 3 felii la porție, daca sunt mai mari 2.
  • Am sărat feliile de carne si le-am piperat.
  • Am tăvălit fiecare bucata de felie de piept de pui prin faina atât pe o parte cat si pe cealaltă, scuturând ușor excesul.
  • Intr-o tigaie încăpătoare si adâncă pusa pe foc, am încins 2 – 3 linguri de ulei.
  • Când acesta sfârâie, punem pe rând feliile de pui date prin faine si le rumenim pe o parte si pe cealaltă cate 1 – 2 minute pe fiecare parte.   NOTA:  Aveți grija mereu la temperatura. Uleiul trebuie sa rămână fierbinte dar sa nu se ardă si sa nu fumege. Carnea trebuie sa se rumenească ușor dar sa nu se ardă. Potriviți mereu focul sa nu fie nici prea tare nici prea jos. 
  • Bucățile de pui nu trebuie sa fie înghesuite altfel se vor găti in suc propriu in loc sa se gătească in ulei.
  • De îndată ce am terminat de prăjit toate feliile de carne, le-am scos intr-o farfurie, le-am acoperit cu un capac sa se mențină calde si le-am pus deoparte.

Gătim sosul

  • In aceeași tigaie in care am gătit puiul si in același ulei, turnam imediat un pahar de vin alb demisec.
  • Dam focul mai tare cat alcoolul se evapora. Durează puțin așa ca fiți pe faza.
  • Cu o lingura de lemn, am răzuit bine baza tigăii pentru a desprinde resturile de carne si sucurile savuroase scurse din carne. Procedeul se numește deglasare si e cea mai buna metoda de a obține un sos gustos asta pentru ca acum recuperam toate savorile latente pe care altfel le-am pierde prin aruncare.  IMPORTANT:  Daca ați ars uleiul sau carnea in tigaie, mai bine renunțați la acest pas si folosiți o alta tigaie pentru ca sosul format va mirosi a ars. Pentru detalii privind ordinea pașilor in acest caz vedeți notițele. 
  • Când vinul s-a evaporat in mare parte, am adăugat puțin unt si ciupercile curățate si tăiate in sferturi. Eu am folosit ciuperci champignon.
  • Am sotat ciupercile la foc iute pana când se înmoaie si se rumenesc ușor. Toata faza va dura 5 minute, timp in care vom amesteca des si vom supraveghea focul potrivind flacăra in așa fel încât ciupercile sa se gătească constant dar sa nu se ardă.
  • Cand ciupercile s-au inmuiat, adaugam ceapa taiata marunt mai calim pe foc potrivit inca 5 minute timp in care stam cu ochii pe tigaie si amestecam des.
  • Adaug si 3 – 4 căței de usturoi tocați, mai călim un minut sa se elibereze aroma.
  • Adăugăm 200 ml de smântâna grasa si amestecam. Cea mai buna smântână pentru aceasta mâncare este smântână pentru frișcă cu peste 33% grăsime, aveți grija sa fie neîndulcită.
  • Dam focul tare pana smântâna atinge punctul de fierbere iar când da in clocot, dam focul încet.

Definitivam escalopul

  • Am adăugat una cate una bucățile de pui si le-am scufundat in sosul de smântână.
  • Le-am mai lasat sa se gateasca inca 1 – 2 minute.
  • Am potrivit la gust cu sare si piper proaspat macinat si am luat tigaia de pe foc.
  • Am adăugat o legătura de pătrunjel verde tocat mărunt.
  • Am ras fin si 1 – 2 catei de usturoi dupa gust si i-am adaugat in sos.
  • Si acum micul secret care face mare diferenta: zeama de limetta. Taie din grasimea smantanii si ii da un gust fresh. Puteti pune zeama peste intregul escalop, eu prefer sa las sa isi pune fiecare zeama dupa gust in farfurie.
  • Acest escalop merge de minune cu garnituri ca orezul, cartofii sau pastele. Se servește imediat.
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!