Escalop de pui cu sos de smantana si ciuperci
- 8 – 12 felii pui in funcție de mărimea acestora – am folosit piept de pui fără os si fără piele
- 2 – 3 linguri faina
- sare după gust
- piper după gust
- 200 ml vin alb demi-sec
- 1 lingura unt
- 500 g ciuperci taiate in patru sferturi
- 2 bucăți ceapă medii curatate si taiate cat mai marunt
- 3 – 5 caței usturoi unul il pastram ca sa il adaugam la final dupa ce am luat tigaia de pe foc, restul ii zdrobim si i punem la calit cu ceapa
- 200 – 250 ml smantana 30% grasime, naturala, din aceea pentru frisca.
- 1 legătură frunze de patrunjel verde tocat marunt
- 1 limetta adica lamaie verde – ne trebuie zeama
Pregătim carnea
Am
feliat piept de pui pe care l-am feliat pe lung in bucăți de circa 1 cm
nu mai groase de 2 cm. Daca feliile de piept sunt mai mici, puneți 3
felii la porție, daca sunt mai mari 2.
Am sărat feliile de carne si le-am piperat.
Am tăvălit fiecare bucata de felie de piept de pui prin faina atât pe o parte cat si pe cealaltă, scuturând ușor excesul.
Intr-o tigaie încăpătoare si adâncă pusa pe foc, am încins 2 – 3 linguri de ulei.
Când
acesta sfârâie, punem pe rând feliile de pui date prin faine si le
rumenim pe o parte si pe cealaltă cate 1 – 2 minute pe fiecare parte. NOTA: Aveți
grija mereu la temperatura. Uleiul trebuie sa rămână fierbinte dar sa
nu se ardă si sa nu fumege. Carnea trebuie sa se rumenească ușor dar sa
nu se ardă. Potriviți mereu focul sa nu fie nici prea tare nici prea
jos.
Bucățile de pui nu trebuie sa fie înghesuite altfel se vor găti in suc propriu in loc sa se gătească in ulei.
De
îndată ce am terminat de prăjit toate feliile de carne, le-am scos
intr-o farfurie, le-am acoperit cu un capac sa se mențină calde si
le-am pus deoparte.
Gătim sosul
In aceeași tigaie in care am gătit puiul si in același ulei, turnam imediat un pahar de vin alb demisec.
Dam focul mai tare cat alcoolul se evapora. Durează puțin așa ca fiți pe faza.
Cu
o lingura de lemn, am răzuit bine baza tigăii pentru a desprinde
resturile de carne si sucurile savuroase scurse din carne. Procedeul se
numește deglasare si e cea mai buna metoda de a obține
un sos gustos asta pentru ca acum recuperam toate savorile latente pe
care altfel le-am pierde prin aruncare. IMPORTANT: Daca ați ars uleiul sau carnea in tigaie, mai bine renunțați la acest
pas si folosiți o alta tigaie pentru ca sosul format va mirosi a ars.
Pentru detalii privind ordinea pașilor in acest caz vedeți notițele.
Când
vinul s-a evaporat in mare parte, am adăugat puțin unt si ciupercile
curățate si tăiate in sferturi. Eu am folosit ciuperci champignon.
Am sotat ciupercile la foc iute pana când se înmoaie si se rumenesc ușor. Toata faza va dura 5 minute,
timp in care vom amesteca des si vom supraveghea focul potrivind
flacăra in așa fel încât ciupercile sa se gătească constant dar sa nu se
ardă.
Cand ciupercile s-au inmuiat, adaugam ceapa taiata marunt mai calim pe foc potrivit inca 5 minute timp in care stam cu ochii pe tigaie si amestecam des.
Adaug si 3 – 4 căței de usturoi tocați, mai călim un minut sa se elibereze aroma.
Adăugăm
200 ml de smântâna grasa si amestecam. Cea mai buna smântână pentru
aceasta mâncare este smântână pentru frișcă cu peste 33% grăsime, aveți
grija sa fie neîndulcită.
Dam focul tare pana smântâna atinge punctul de fierbere iar când da in clocot, dam focul încet.
Definitivam escalopul
Am adăugat una cate una bucățile de pui si le-am scufundat in sosul de smântână.
Le-am mai lasat sa se gateasca inca 1 – 2 minute.
Am potrivit la gust cu sare si piper proaspat macinat si am luat tigaia de pe foc.
Am adăugat o legătura de pătrunjel verde tocat mărunt.
Am ras fin si 1 – 2 catei de usturoi dupa gust si i-am adaugat in sos.
Si
acum micul secret care face mare diferenta: zeama de limetta. Taie din
grasimea smantanii si ii da un gust fresh. Puteti pune zeama peste
intregul escalop, eu prefer sa las sa isi pune fiecare zeama dupa gust
in farfurie.
Acest escalop merge de minune cu garnituri ca orezul, cartofii sau pastele. Se servește imediat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.