Din ciclul „cu asa ceva am crescut mare!” va prezint azi o mancarica exact pe gustul meu, si cum ar putea fi altfel, pentru ca are exact aroma copilariei, oasele ii dau consistenta si savoare, este simpla si satioasa: papricasul de porc. Papricas din oase de porc, ca sa fie mancarea mai gustoasa, stiut fiind faptul ca oasele dau o consistenta deosebita oricarei tocane sau supe.
Papricas cu oase de porc |
- 1 kilogram de oase crude (neafumate) de porc, cu destula carnita pe ele – eu am folosit osul garf – facultativ, oasele se oparesc 5 minute in apa clocotita (pentru a fi mai putin grasa mancarea)
- 1 kilogram de cartofi albi, sfaramiciosi, curatati si taiati in 8 (pentru cartofi medii)
- 3 cepe de dimensiune medie, tocate
- 2 morcovi potriviti, taiati bastonase sau rondele, dupa gust
- 1 pahar cu bulion de rosii
- 1 lingura de boia de ardei dulce (pentru o varianta de vara se pot folosi pe langa paprika si 2-3 ardei grasi copti, cu pielita curata)
- 3 linguri de ulei
- 1 catel de usturoi
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
- apa fierbinte
- patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Ceapa se caleste in uleiul incins, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare (acesta va extrage apa din ceapa, impiedicand-o sa se arda prea usor). Deindata ce ceapa devine sticloasa se adauga boiaua de ardei si se amesteca repede (atentie, boiaua de ardei se caramelizeaza foarte repede si isi schimba gustul):
Se adauga oasele de porc, foile de dafin si morcovii si se completeaza rapid cu apa fierbinte atat cat sa ii acopere:
Daca folositi morcovi de iarna, se vor adauga in mancare deodata cu carnea. Daca aveti morcovi tineri, acestia se adauga mai spre sfarsit.
Se fierbe mancarea pe foc potrivit spre mic (cu cat se face mai lent, cu atat va fi mai gustoasa) pana ce carnea este bine fiarta si se desprinde cu usurinta de pe os, la nevoie adaugandu-se apa fierbinte. Cand oasele sunt bine fierte, se scot pe o farfurie, pentru a se raci:
In oala se adauga cartofii si, eventual, apa fierbinte cat sa ii acopere:
Se dezoseaza carnea de pe oase.
Asadar, oasele si-au facut treaba,
au dat gust mancarii, acum vor fi despuiate de carnita si si se da la catel.
Se adauga carnea in mancare, se verifica gradul de fierbere al cartofilor, cand sunt aproape fierti se adauga catelul de usturoi pisat si bulionul de rosii.
Se fierbe mancarea pana ce cartofii incep sa devina sfaramiciosi la suprafata – acesta e specificul papricasului, va fi legat de amidonul din cartofi (de aceea se aleg cartofii albi). Se potriveste gustul de sare si piper si serveste presarata cu verdeata, alaturi de paine proaspata si muraturi:
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.