Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Un desert in spiritul de, sarbatoare. Doua retete clasice s-au combinat in una singura, noua si interesanta.
Budinca de orez caramelizata |
Ingrediente:
650 ml lapte
100 gr orez cu bob rotund
60 gr zahar (50 gr zahar tos + 10 gr zahar vanilat)
1 lingurita generoasa unt gras
1 lingura rom
100 gr orez cu bob rotund
60 gr zahar (50 gr zahar tos + 10 gr zahar vanilat)
1 lingurita generoasa unt gras
1 lingura rom
Caramel:
2 linguri cu varf zahar
1 lingurita suc de lamaie
1 lingurita unt
1 lingurita suc de lamaie
1 lingurita unt
Mod de preparare:
- Se pune intr-o oala la fiert laptele cu orezul si sarea. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se fierbe amestecand cand si cand pana orezul e facut complet si laptele e absorbit. Orezul trebuie sa fie in acest moment cremos, dar nu lichid. Nu fierbeti orezul la foc mare, se va terciui iar laptele daca se umfla poate da in foc.
- Adaugati untul, rom-ul si zaharul si amestecati sa se dizolve.
- Intr-o tigaie mica topiti zaharul la foc mic pana are culoare frumoasa de caramel. Trageti tigaia de pe foc si adaugati sucul de lamaie si untul. Puneti-le pe marginea tigaii si amestecati catre centru cu o lingura cu coada lunga, fiindca daca le puneti direct exista riscul sa stropeasca. Nu va tineti fata deasupra tigaii ca sa evitati arsuri in caz ca sare caramel.
- Imediat tapetati cu caramel 3 cesti de 100 ml. Turnati 1 lingura de caramel pe marginea formei, de jur imprejur si apoi alta pe fund.
- Umpleti formele cu budinca de orez. - puteti face pasii de mai sus din timp si continuati cu pasii urmatori doar in momentul servirii
- Puneti cesti-le intr-un vas termorezistent. Adaugati in vas apa fiarta cat sa ajunga pana la jumatatea cestilor.
- Dati vasul la cuptor, la 180C, timp de 20 minute. - daca ati copt budincile prea repede si vreti sa le serviti calde, puteti opri cuptorul, lasand tava cu cesti-le in cuptor pana la servire; astfel veti avea budicile calde cam inca 1 ora
- Scoateti cesti-le din vasul cu apa si treceti cu un cutit pe margine. Rasturnati budinca pe farfurii sau in boluri de sticla.
- Serviti calde - interiorul e cremos - sau la temperatura camerei - interiorul e mai ferm, iar daca ati fiert orezul incet se va simti bobul usor gumat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.