Fiertura asta e un fel de două feluri, adică ţine loc şi de ciorbă şi
de felul principal şi, pe lângă că e săţioasă, nici nu îţi face o gaură
prea mare în buget.
Ciorba de varză cu afumătură – lucskos kaposzta |
Ingrediente: o varză, 2 ardei graşi, două cepe, 400g ciolan afumat,
un litru de bulion, 2 roşii, boia dulce, 2 linguri, 3 linguri de
ulei, sare, o legătură de mărar verde, câteva rămurele de cimbru, 2
foi de dafin, piper măcinat, smântână 400g şi o lingură de
făină.
Mod de preparare:Tăiem, sau mai degrabă ciopârţim, varza, oarecum rustic, în bucăţele relativ pătrate ori dreptunghiulare, o frecăm apoi cu sare, să se înmoaie puţin şi o lăsăm la odihnă într-un vas. Cu ceapa şi ardeii procedăm aproape la fel, doar că nu le dăm sare şi le tăiem mai mărunt. Roşiile de curăţăm de pieliţă şi le facem cubuleţe. Ciolanul îl debităm, în bucăţi măricele. Într-o cratiţă încingem uleiul, sotăm puţin ceapa şi ardeiul, după care completăm cu bucăţile de ciolan. Mai sotăm totul încă vreo trei minute, amestecând cu grijă, iar la urmă adăugăm boiaua dulce, dar n-o lăsăm la fierbinţeală mai mult de 15 secunde, că devine amară. După boia, stingem reuniunea cu apă, cât să acoperă bine totul şi lăsăm la fiert, la foc moale, vreo 20 de minute. Potrivim fiertura de sare şi piper, adăugăm varza, roşiile, cimbrul, jumătate din mărar - cealaltă jumătate o vom presăra deasupra când totul e gata, bulionul şi încă puţina apă, aşa încât să treacă de trei-patru degete peste nivelul verzei. Fierbem ciorba la foc mic preţ de 30 de minute, iar în final o dregem cu 150g de smântână, în care am încorporat lingura de făină. Îi mai dăm un clocot de vreo 5 minute, mai cercetăm o dată cum stăm cu sarea şi piperul, adăugăm şi restul de mărar şi stingem focul. Se serveşte cu smântână şi ardei iute.
Poftă bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.