Cam asta se poate face cu o paine
veche. Budinca de batoane inmuiate in lapte, cu crema dulce, vanilata si sos de ciocolata.
Un desert simplu si extrem de gustos. O reteta de pe vremuri, facuta si de bunicii
nostri. O idee de utilizare a batoanele mai vechi, ramasa din zilele
anterioare.
Budinca de paine cu ciocolata |
Ingrediente:
2 batoane cu mac - cca 160 gr; vechi de 1-2 zile
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt - la temperatura camerei
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt - la temperatura camerei
Sos de ciocolata:
200 ml smantana pentru frisca
50 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata neagra
Decor
50 gr alune de padure - usor prajite
Portii: 6
Mod de preparare:
- Taiati o bucata din unt si ungeti bine o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
- Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
- Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
- Bateti laptele cu zaharul ramas - 100 gr si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati cacaoa, scortisoara si cafeau dizolvate inainte in putin lapte. Adaugati ouale, si bateti in continuare pana la omogenizare.
- Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
- Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore - o puteti da la si la frigider cand e racorita, e mai buna rece, apoi o puteti rasturna pe un platou.
- Dupa ce am scos budinca din cuptor, am stins focul si am pus alunele intr-o tava si le-am lasat vreo 15 minute in cuptor sa se prajeasca usor. Dupa aceea le-am macinat in masina de cafea.
- Pentru sos: incalziti smantana si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amestecati pe foc mic pana ciocolata e topita si sosul are o culoare omogena, ca si ciocolata cu lapte. Dati sosul la frigider pana serviti budinca.
- Servire: puneti cateva linguri de sos de ciocolata in centru unei farfurii si cu dosul unei linguri il distribuiti pe toata suprafata; asezati in mijloc o felie de budinca; presarati cu alune macinate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.