Știi că a venit toamna când aromele
din bucătărie umplu întreaga casă, cuptorul emană o căldură îmbietoare,
iar vremea de afară te îndeamnă să-ți petreci după-amiezile alături de
cei dragi, împărțind o băutură caldă și o felie delicioasă de prăjitură.Prăjitură cu smochine și cafea
Blat
1 1/2 cană (*1 cană = 236 ml / 170 g griș / 136 g făină)
5 smochine tăiate în bucățele
1/4 cană de cafea
1/4 cană iaurt
1 cană zahăr
5 ouă
2 linguri praf de copt
150 g migdale
200 g unt nesărat, plus extra pentru uns
extract de vanilie
Glazură
250 g unt nesărat
250 g cremă de brânză
300 g zahăr pudră
100 g gem de smochine
7 smochine
extract de vanilie
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Lasă smochinele pregătite pentru blat la înmuiat în cafea timp de jumătate de oră. Prăjește migdalele 5 minute la cuptor, apoi pisează-le în robotul de bucătărie. Unge o tavă de copt cu unt.
Amestecă smochinele cu nucile până se transformă într-o compoziție legată. Adaugă restul de ingrediente pentru blat. Amestecă până la omogenizare. Toarnă totul într-o formă rotundă și dă-o la cuptor pentru 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Când este gata, scoate-o din tavă și las-o la răcit.
Glazura
Amestecă untul, vanilia și jumătate din cantitatea de zahăr. Adaugă crema de brânză și restul de zahăr rămas. Împarte glazura în 2 boluri.
Ansamlare
Taie blatul răcit în cercuri egale și fă-i câteva înțepături verticale. Adaugă glazură și câteva linguri de gem de smochine pe prima bucată de blat. Adaugă a doua bucată, unge-o și pe ea cu glazură și gem din plin, apoi termină cu bucata finală. Unge-l cu glazură pe deasupra și decorează-l cu smochinele feliate.
Lasă prăjitura la rece minimum o oră înainte de servire, ca glazura să se întărească.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.