Steak de conopidă? Sunt printre cei cărora apreciază cum se cuvine un steak adevărat și nu prea îmi plac surogatele. Nu apreciez ”brânza” vegetală. Dar tot sunt cel care iubește conopida. Arhiva blogului demontrează din plin apetitul meu pentru această spectaculos de frumoasă legumă. Am făcut tot felul de rețete cu conopida. Cea mai catifelată și una dintre cele mai gustoase mancare, aș completa.
Steak de conopidă la cuptor |
- 1 bucată de conopidă rotundă și îndesată (810 grame)
- 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)
- 30 de grame de parmezan ras (opțional)
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit fin
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1 linguriță de sare grunjoasă (10 grame)
- 1 linguriță rasă de piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Pregătirea conopidei:
1. Am îndepărtat frunzele și am tăiat cotorul conopidei scurt. Am spălat-o sub jet de apă rece, lăsând apa să curgă prin ea. Am scuturat-o bine, am zvântat-o și am pus-o pe un prosop de bucătărie, cu partea cu cotorul în jos, să se scurgă bine de apă. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, cu ventilație.
2. Cu ajutorul unui cuțit lung, bine ascuțit, m feliat conopida în felii de 2 – 2,5 cm. Feliile de steak de conopidă trebuie să aibă, până la urmă, grosimea unor fripturi obișnuite.
Condimentarea și gătire
3. Am așternut în tava cuptorului o coală de hârtie de copt și am aranjat feliile de conopidă pe aceasta. Imediat, le-am stropit cu uleiul de măsline și le-am ”plimbat” un pic prin tavă, să se ungă și pe partea inferioară cu uleiul de pe hârtia de copt.
4. Am pregătit condimentul, amestecând într-un castronel parmezanul răzuit fin, usturoiul zdrobit, sarea, paprika dulce și piperul. Dacă nu folosiți parmezan – poate doriți să faceți un preparat vegan – înlocuiți-l cu pesmet. După condimentare, stropiți feliile de steak de conopidă cu încă 1 lingură de ulei de măsline, care va favoriza rumenirea.
5. Direct în tavă, am presărat feliile de steak de conopidă cu condimentul preparat la pasul anterior. Le-am frecat ușor, ca să intre amestecul condimentat și printre buchețele. Le-am condimentat pe ambele părți.
6. Am dat tava cu steak de conopidă la cuptorul preîncins la 200°C, cu ventilație. Dacă folosiți modul static al cuptorului, recomand temperatura de 210°C. După 10 minute le-am întors, delicat, folosind o spatulă lată, de pe o parte pe cealaltă și au fost gata în exact 20 de minute. Feliile nu trebuie să fie pătrunse încât să se dezintegreze. Ele vor avea o textură interesantă, ca de carne.
Servirea:
Un sos de iaurt grecesc și usturoi și niște felii de lămâie.
Sunt super gustoase iar textura e cu adevărat încântătoare, chiar nu simți că lipsește carnea din farfurie.
Să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.