Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Am mâncat la cineva și am făcut și eu o porție mică. Recunosc că am o predilecție pentru dulciurile aromate cu cafea sau cu ness.
Rulada cu crema de cafea |
Mod de preparare:
Blat:
Se mixează gălbenuşurile cu zahărul și zahărul vanilat, se încorporează
coaja de lămâie apoi se adaugă făina, câte puțin. Va rezulta un aluat
gros. Dacă vreți să fie mai maleabil adăugați treptat 2-3 linguri de
ulei înainte de a pune făina, dar nu mai mult. Astfel aluatul nu se va
rupe și va ieși mai ușor din tavă. Albușurile, bătute spumă tare, se
amestecă încet în compoziția de gălbenușuri, de sus în jos, cu o
lingură.
Acest aluat se dă la cuptorul preîncălzit, într-o tavă tapetată cu
hârtie de copt (unsă cu ulei mai ales dacă nu ați pus ulei în
compoziție) la foc potrivit cca 20 de minute sau până trece testul
scobitorii. Când e gata, se scoate de pe hârtie și se rulează-derulează
de câteva ori într-un prosop foarte curat și umed, lăsându-se în poziția
rulat să se răcorească.
Crema:
Untul și cele 5 linguri de zahăr pudră (făcut în casă cu o râșniță de
cafea special folosită pentru asta; zahărul pudră din comerț poate
conține amidon, ceea ce modifică gustul și consistența cremei) se
mixează până când totul devine o spumă fină. Din apă, zahăr și ness se
face o cafea tare, care se încorporează câte puțin în cremă, atât cât
permite ea, fără să se taie. Iar dacă vi s-a tăiat, nu vă impacientați,
surplusul de cafea va intra în blat, așa că aspectul ruladei la servire
nu va avea de suferit.
Crema se întinde toată pe blatul care apoi se rulează și se pune pe un platou.
Decor:
Frișca se împarte în două. Una dintre jumătăți se colorează cu cacaoa
bine amestecată în apa fierbinte cu zahărul dizolvat (amestecul se lasă
să se răcorească, apoi se încorporează ușor în frișcă, altfel frișca
devine prea moale ori chiar lichidă). Rulada se decorează pe lungime cu
câte o dungă de frișcă albă și una cu cacao, cu poșul in formă de stea,
sau orice alt tip de poș dorit, până se termină toată frișca. Pe
deasupra se pot adăuga bombonele sidefate, fulgi de ciocolată, etc.
Chiar dacă e un dulce destul de simplu de făcut, decorat corespunzător, poate sta pe o masă festivă în locul unui tort.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.