Prune uscate. Acum
nu se mai prea găsește așa ceva. În schimb prunele uscate care se găsesc
la magazinele naturiste (și nu numai) sunt perfecte pentru rețeta asta.
Dar, dacă găsiți să fie și afumate, nu le ocoliți, dau o aromă grozavă
mâncării. Doar aveți grijă să le țineți câteva ore înainte în apă pentru
că gustul de afumat să nu fie prea puternic.
Va recomand călduros să încercați și rețeta asta.
Orez cu prune uscate, reteta veche, gustoasa, fara carne
Ingrediente:
150gorez
1 – 2bucățiceapăalbă
200gprune uscate si afumate – se găsesc în piață sau la magazinele naturiste
2 – 3linguriulei
saredupă gust
Mod de preparare:
Pentru a se găti mai ușor, cu o seară înainte, se pot înmuia în apă prunele uscate. Nu e un pas obligatoriu ci doar dacă consistentă prunelor o cere. Puteți scoate și semințele din ele, eu de obicei nu le scot dar am grijă să avertizez familia să aibă grijă.
Curat și spăl ceapă după care o tăi mărunt.
Intr-o
oala incapatoare, se incinge uleiul, se adauga ceapa cu putina sare si
se prăjește ușor în puțin ulei, la foc mic, până devine translucidă și
se înmoaie, durează circa 10 minute. Avem grija sa nu se arda si nici sa nu se rumeneasca
Când ceapa s-a înmuiat, adaug orezul și mai călesc încă 2 – 3 minute.
Adaug si prunele – daca le-ati tinut in prealabil in apa, le scurgeti bine de lichid inainte de a le pune peste orez.
Mai călim laolaltă totul încă câteva minute, după care adăugăm apă fierbinte – trei – patru cesti de apa la 1 ceasca orez.
Adaugam
sare. Pentru a fi sigura ca pun cantitatea potrivita de sare, pun intai
sare, amestec sa se topeasca, apoi gust apa. Aceasta trebuie sa fie
sarata fix cat ne dorim sa aiba orezul sare – nu de alta dar orezul isi
va lua sarea din apa.
Se acopera ermetic oala cu un capac si da la cuptor incins la 180°C pentru 30 – 40 de minute.
Daca nu aveti capa ermetic, acoperiti cu o folie de aluminiu pentru a
impiedica aburii sa iasa. Daca apa se evapora excesiv, orezul se va
arde.Cand
e gata, scoatem de la cuptor, inlaturam cu grija capacul (grija sa nu
va ardeti de la aburii fierbinti!) si cu o furculita, rascolim usor
orezul. Il lasam sa stea inca 15 minute, timp in care orezul va absorbi si restul de lichid din oala.Orezul nostru cu prune e bun atat cald cat si rec
Sfat:
Raportul orez – apa este de 3 – 4 cani apa la 1 cana orez – masurat vorbind la 100 g orez masuram 250 ml apa/lichid.
Adaugam apa fierbinte peste orez pentru a elimina timpii morti in
care, bagand apa rece la cuptor, ar fi nevoie sa asteptam sa se
incalzeasca pentru a incepe sa gateasca orezul. E drept orezul inceoe sa
se umfle si sa se gateasca cat apa se infierbanta dar daca apa e deja
calda, eliminam din pasii inutili ai avem siguranta ca totul e gata dupa
o jumatate de ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.