Reteta de lasagna cu mamaliga (sic), de la un gurmand ungur, scrisa in peregrinarile sale prin Romania.
Mamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga |
Mamaliga:
4 cani apa,
1 lingurita sare,
1 cana malai,
1/4 cana parmezan proaspat ras,
2 lingurite unt,
1/4 lingurita piper rasnit.
Lasagna:
2 linguri ulei masline,
250 g ciuperci curatate si feliate,
sare si piper dupa gust,
500 g carne tocata de vita,
250 g carnati picanti cubulete mici,
1 ceapa alba tocata maruntel,
4 catei usturoi pisati,
1 cana de sos de rosii,
1/4 cana usturoi proaspat tocat,
1 lingurita busuioc uscat si maruntit,
1/2 lingurita oregano uscat si maruntit,
1/4 lingurita de ardei iute rosu uscat si maruntit,
1/3 cana pesmet,
2 oua intregi batute ca pentru omleta,
1/4 cana parmezan proaspat ras
Mod de preparare:
Intr-un tuci se pune apa si sarea, cand clocoteste se adauga malaiul in suvoi subtire mestecand energic sa nu aiba cocoloase. Se continua mestecatul pana cand mamaliga se ingroasa. Se lasa ca fiarba la foc mic inca 15-20 minute, mestecand din cand in cand pana mamaliga se desprinde de pe peretii vasului. Ia-o de pe foc si adauga parmesanul, untul si piperul mestacand mereu.
Separat, intr-o tigaie maricica soteaza ciupercile in ulei de masline la foc iute pana cand isi lasa sucul si devin aurii. Scoate-le intr-un castronel si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
In locul lor pune carnea tocata, carnatii si ceapa la foc maricel. Soteaza 5 minute apoi amesteca bine pana cand carnea nu mai este rosie. Adauga usturoiul, lasa un minut, adauga sosul de tomate, patrunjelul, busuiocul, oregano si ardeiul maruntit. Cand incepe sa fiarba pune un capac, redu flacara si lasa la calit 15 minute amestecand des. Potriveste de sare si piper si las-o la racit 15 minute. Adauga ciupercile, pesmetul si ouale.
Intr-o caserola, vas jena, etc. de circa 40 cm lungime unsa cu ulei se pune jumatate din mamaliga, amestecul de carne si se acopera cu restul de mamaliga. Presara parmezanul ras deasupra, acopera vasul cu folie si da-l la cuptorul incalzit in prealabil la 175º Celsius. Dupa 30 de minute, inlatura folia si mai lasa-l la cuptor 5-6 minute, pana se rumeneste.
Se scoate din cuptor si, dupa 5 minute de „respiro”, se portioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.