Aceasta este un desert foarte gustos care pare greu de făcut la
început, însă nu este chiar așa. Iată ce trebuie să faci ca să iasă cea
mai bună prăjitură de casă:
|
Prăjituri deosebite de casă: delicioasa Greta Garbo |
Ingrediente:
- 550 grame de făină
- 50 ml lapte dulce
- 30 grame de drojdie proaspătă
- 100 grame de zahăr
- 200 grame de smântână cu 20% grăsime
- 100 grame de unt gras (cel mai bun este cel cu 82% grăsime)
- 100 grame de untură
- 2 gălbenușuri de ou
- 1/2 de linguriță cu sare
- 1 lingură cu esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 grame de gem de prune sau caise
- 300 grame de nucă
- 100 grame de zahăr
Ingredient pentru glazură:
- 75 ml apă
- 50 grame de zahăr
- 30 grame de cacao
- 30 grame de unt (opțional)
Mod de preparare:
- Pune drojdia într-un bol împreună cu zahărul și laptele călduț. Amestecă bine până când se topește zahărul și se dizolvă drojdia.
- Separat, cerne făina și amestecă cu sarea.
- Amestecă gălbenușurile
cu untul și untura topite, smântâna, vanilia, iar la final adaugă
treptat făina cernută amestecată cu sarea. Trebuie să obții un aluat
moale dar care nu se lipește.
- Acoperă castronul de aluat cu un prosop de bucătărie și-l lasă-l așa timp de aproximativ 15 minute, ca să crească puțin.
- Aprinde cuptorul la 180 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
- Pune aluatul pe suprafața de lucru și împarte-l în 4 bucăți egale, apoi întinde fiecare bucată pe
suprafața de lucru presărată cu făină. Ai grijă să o presezi cu mâna ca
să aibă aceeași grosime peste tot și apoi, întinde-o bine cu un sucitor
ca să încapă în tavă.
- Pune bucata de aluat în tavă, înțepând-o din loc în loc cu furculița și apoi unge-o cu gem și presară o treime din nuca măcinată amestecată cu 100 grame de zahăr.
- Procedează la fel și cu cealalte foi, punându-le una peste alta în tavă. Ultima foaie nu o mai ungi, doar o înțepi din loc în loc.
- Lasă aluatul așa să dospească la loc cald timp de 15 minute, apoi pune tava la cuptor pentru aproximativ o oră.
- Pentru a vedea dacă prăjitura este gata, fă testul cu scobitoarea și, apoi scoate-o din cuptor.
- Fă glazura
astfel: fierbe apa cu zahărul până când acesta se topește, apoi adaugă
pudra de cacao și untul. Continuă să fierbi până când se leagă totul.
- Las-o la răcit câteva ore sau până a doua zi, iar când s-a răcit de tot toarnă peste ea glazura făcută din ciocolată. Când glazura este întărită, o poți servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.