Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Așadar, astăzi
vă propun să ne întoarcem la unul din gusturile copilăriei. Foi fragede
cu smântână, cremă de ciocolată și vanilie și glazură din belșug.
Prăjitură Smântânița |
Ingrediente:
Pentru foi :
250 g făină,
200 g zahăr,
1 ou,
1 linguriță bicarbonat de sodiu,
3 linguri de smântână
Pentru cremă:
200 g unt,
200 g zahăr,
250 ml lapte,
3 linguri făină,
2 linguri cacao,
1 pliculeț zahăr vanilat
Pentru glazură:
150 g zahăr pudră,
2 linguri cacao,
2 linguri ulei,
1 linguriță oțet,
2 linguri apă fiartă
Mod de preparare:
Pentru foi:
Amesteci făina cu bicarbonatul, adaugi zahărul, oul și smântâna și
frămânți până obții un aluat elastic. Aluatul obținut se împarte în 3 bucăți egale. Luăm câte o bilă
de aluat și o întindem cu sucitorul sau chiar cu degetele - pentru că
merge foarte ușor - pe DOSUL tăvii, unsă în prealabil cu untură. Înțepăm
foaia din loc în loc cu furculița.
Coacem
câte o foaie pe rând, pentru aproximativ 10 minute, în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade. Foile trebuie să se aurească, dar nu să
devină maro. Când s-au copt, trecem cu lama cuțitului între foaie și
tava, apoi o lăsăm încet să alunece pe o planșetă de lemn. Le lăsăm să
se răcească.
Pentru cremă:
Într-o crăticioară fierbem laptele cu făina, amestecând mereu, cu
ajutorul unui tel pentru a nu se forma cocoloașe. Trebuie să aibă
consistența unei budinci. Lăsăm compoziția la răcit. Untul, la
temperatura camerei, se mixează cu zahărul până se topește, apoi se
adaugă câte o lingură pe rând din compoziția de lapte cu făină RECE.
Crema obținută se împarte în 2 părți egale. O parte o amestecăm cu
zahărul vanilat, iar cealaltă cu cacaua cernută.
Asamblare: Punem pe o tavă prima foaie si întindem deasupra crema cu cacao.
Punem a doua foaie și întindem crema de vanilie.
Punem a treia foaie, iar deasupra întindem glazura, pregătită după indicațiile de mai jos.
Pentru glazură:
Într-un bol se amestecă rapid zahărul cu apa fierbinte, apoi se pune
oțetul, uleiul, iar la final cacaua. Întindeți glazura peste ultima
foaie, imediat după ce ați pregătit-o.
Prăjitura trebuie să stea la rece peste noapte pentru a se înmuia foile. Se servește rece sau la temperatura camerei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.