Nu pot zice ca suntem fani orez, dar macar o data pe saptamana, ca si garnitura. Modul in care prepar orezul in ultimul timp l-am invatat de la sotia mea, si-mi place tare mult. Daca mai e si carnitz, alaturi de cotlet cu ciuperci a fost grozav- un preparat simplu, bun si consistent.
Cotlet de porc cu ciuperci si orez |
- 500 gr cotlet de porc
- ulei de masline sau de floarea soarelui
- o cutie/un borcan cu ciuperci fierte, feliate
- 100 ml vin rosu
- 4-5 catei usturoi
- 2 foi dafin
- rozmarin
- o lingura sos worckester (sau sos de soia)
- 1/3 lingurita boia de ardei
- o lingurita amidon alimentar
- o cana orez
- 100 ml vin alb demi dulce
- putin sofran
- sare
- parmezan
MOD DE PREPARARE:
Portioneaza cotletul in felii putin mai groase decat grosimea unui deget apoi feliile in bucatele mai mici (nu cuburi, ca mai scad la fiert/prajit).
Incinge ulei de masline intr-un vas cu fund dublu si pune bucatile de carne. Rumeneste-le usor pe toate partile apoi stinge cu vinul rosu.
Lasa la foc mediu pana scade sosul format apoi adauga ciupercile, 250 ml apa, foile de dafin, pune capac pe cratita si da focul la mediu. Lasa sa fiarba la inabusit verificand din cand in cand sa nu scada de tot lichidul din cratita.
Aproape de final adauga usturoiul intreg, doar sfratamat, boiaua si sosu, si lasa pana scade nivelul sosului sa mai fie asa, cam de doua degete
Adauga amidonul diluat in putina apa rece, potriveste gustul de sare si piper, mai lasa un minut amestecand apoi opreste focul.
Cat timp ai carnitza la fiert prepara orezul.
Caleste ceapa tocata in putin ulei de masline apoi scoate ceapa si arunc-o.
In uleiul ramas adauga orezul spalat si scurs si caleste-l, amestecand mereu, 2-3 minute. Adauga vinul alb si fierbe totul pana se evapora vinul.
Adauga apa in proportie de 1/ parte orez: 2,5/ parti apa – in mod
normal la orez proportia e 1:3/, la pilaf, dar aici il si calesti putin
si-l fierbi si in vin.
Pune capac pe vas si da la foc mic. Lasa pana scade lichidul, dar nu de tot. Aproape de final adauga sare si putin sofran. Opreste focul dar mai lasa cu tot cu capac 10-15 minute pe loc repaus, orezul mai trage din lichid .
Adauga putin parmezan ras si omogenizeaza – poti adauga si la servire, cum doresti .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.