Reteta traditionala de musaca bulgareasca este diferita de reteta care se prepara in Romania, insa la fel de delicioasa. Daca ti-e dor de Bulgaria, o poti pregati acasa pentru intreaga familie.
Cantitatile din reteta urmatoare sunt indeajuns pentru 10 portii de musaca. Timpul de preparare este scurt, asa ca iti recomandam sa o incerci chiar in weekend.
Musaca bulgareasca traditionala |
500g de carne tocata de vita (sau mix de vita cu porc)
1 kilogram de cartofi
1 ceapa medie
140g de ardei gras rosu tocat in cubulete
1 morcov mare, tocat marunt
1 tulpina de telina apio, tocata marunt
1 catel de usturoi zdrobit
1 rosie medie
ulei de masline pentru prajit
2 lingurite de paprika
sare si piper negru dupa gust
2 linguri de cimbru macinat dupa gust
chimen macinat dupa gust
Pentru topping:
250g iaurt
60ml lapte
4 albusuri de ou si 4 galbenusuri
4 linguri de apa
jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
un praf de sare
piper proaspat macinat
120g branza sau cascaval
Mod de preparare:
Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mediu. Adauga ceapa tocata si soteaz-o pana cand devine usor translucida (2 minute). Adauga morcovii tocati, telina si ardeiul gras, asezoneaza cu sare si piper si soteaza pana cand legumele sunt moi (aproximativ 3 minute). Adauga rosia tocata marunt si usturoiul si mai gateste pana cand totul arata ca un sos. Adauga piper, paprika si cimbru si amesteca bine. Transfera legumele pe o farfurie.
Adauga carnea in tigaie si gateste timp de 6 minute, pana cand devine maronie. Asezoneaza cu sare, piper, paprika, cimbru si chimen. Asigura-te ca o maruntesti bine cu ajutorul unei linguri. Amesteca legumele si carnea, apoi transfera totul intr-un vas de copt.
In aceeasi tigaie in care ai gatit carnea si legumele, adauga jumatate din cartofii taiati in cubulete. Gateste-i in transe pentru a fi sigur ca s-au prajit complet. Asezoneaza cu sare, paprika, piper si cimbru. Lasa cartofii sa se gateasca timp de 10 minute cu capac, pana cand sunt usor moi (se vor mai gati si in cuptor). Amesteca de cateva ori. Atunci cand toti cartofii sunt gata, pune-i in tava de copt peste carne si legume.
Adauga 350 ml de apa peste musaka. Apa nu ar trebui sa acopere cartofii, ci sa fie chiar sub ei.
Pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si coace timp de 50 de minute sau pana cand cea mai mare parte a apei s-a evaporat si cartofii sunt moi.
Cand mai sunt 10 minute pana la finalul procesului de gatire, prepara toppingul.
Bate cele patru albusuri cu un mixer pana cand devin pufoase. Intr-un vas separat, bate cele patru galbenusuri si cele patru linguri de apa. Intr-un alt vas, combina iaurtul, laptele si bicarbonatul de sodiu, apoi incorporeaza usor albusurile si galbenusurile. Adauga sare si piper macinat.
Pune deasupra cartofilor si presara branza rasa sau cascaval. Coace pentru inca 10-15 minute.
Lasa preparatul sa se raceasca 15 minute inainte de a-l taia.
Serveste cu iaurt gras,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.