Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Aceasta reteta din bucataria franceza foloseste totul de la un homar, chiar si carapacea, fiind o cale eficienta de a gati un ingredient de lux. Supa are gust bogat, desi i se adauga doar o cantitate mica de smantana – textura cremoasa provine de la orez. Se serveste ca un fel intai special, alaturi de felii calde de ciabatta sau alt tip de paine.
Bisque de homar |
- 1 homar mic, gatit, circa 400 g
- 30 g unt
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 1 praz, tocat marunt
- 1 morcov, tocat marunt
- 1 tulpina de telina, tocata marunt
- 90 ml vin alb sec, sau vermut sec
- 1 foaie de dafin
- 50 g orez cu bobul lung
- 250 g rosii prunisoare, descojite, curatate de seminte si tocate
- 1 lingura zeama de lamaie, sau dupa gust
- 2 linguri smantana
- sos Tabasco, dupa gust
- sare si piper
- 1.5 linguri frunze proaspete de chives (sau ceapa verde), rupte bucatele, pentru ornat
Mod de preparare
Se indeparteaza clestii homarului si se pun deoparte. Cu un cutit ascutit, se taie corpul homarului in jumatate, pe lungime. Se extrage ficatul cremos, de culoare gri-verzuie, iar daca este vorba despre o femela, icrele rosii-portocalii. Acestea se pastreaza impreuna, acoperite, la rece. Se scoate carnea din clesti si din coada. Se arunca partile necomestibile. Carnea se taie in bucatele si se lasa deoparte; se taie si carapacea, in segmente mari. Se topesc 15 g unt intr-o oala incapatoare, la foc moderat. Se adauga segmentele de carapace si se soteaza pana cand mici fragmente rumenite incep sa se prinda de fundul oalei. Se incorporeaza circa o treime din ceapa, morcov, telina si praz, si se gateste totul 1 minut, amestecand constant. Dupa ce se adauga vinul sau vermutul, se lasa sa fiarba molcom inca 1 minut. Se toarna in oala 1 litru de apa, se pune foaia de dafin, apoi se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe incetisor, timp de 30 de minute. Se scurge aceasta supa simpla de homar printr-o strecuratoare fina, iar vegetalele si carapacea se arunca; se indeparteaza spuma, daca e cazul.
Se topesc celelalte 15 g de unt intr-o oala mare, la foc moderat. Se adauga restul de ceapa, morcov, telina si praz. Se acopera si se calesc, amestecand frecvent, circa 5 minute, sau pana cand legumele incep sa se coloreze. Se adauga orezul si se amesteca din nou. Apoi se incorporeaza rosiile si supa simpla de homar, si se aduc aproape de punctul de fierbere. Se micsoreaza flacara, se acopera oala si se fierb toate ingredientele 25 de minute, sau pana cand orezul si legumele au devenit fragede.
Se adauga in supa ficatul si icrele de homar, presandu-le printr-o sita, daca mai contin urme de carapace. Se transforma totul intr-un piure, folosind un robot de bucatarie.
Se aduce supa de homar din nou in oala si se potriveste focul la moderat-mic. Se pune zeama de lamaie si se mai fierbe incet 2-3 minute, pana se incinge. Se adauga smantana, se asezoneaza cu sare, piper si cateva picaturi de sos Tabasco. Se toarna supa in boluri calde, se adauga carnea de homar pusa deoparte si se orneaza cu chives.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.