Desi mi-am propus sa reduc carbohidratii pentru o perioada, nu am resuit sa ma tin de cuvant cand am scos din cuptor aceste divine placintele cu carne tocata. Sunt atat de bune si de fragede, ceva de nedescris. Pentru un aluat cu adevarat fraged, va recomand sa folositi untura, asa cum am facut eu. Untul este bun si el, dar pentru aceasta reteta de placinte, chiar va rog sa folositi untura.
Placintele cu carne tocata |
Aluat:
- 250 g faina
- 20 g untura
- 150 ml apa calduta
- 3 g drojdie uscata/6 g drojdie proaspata
- 4 g sare
Umplutura:
- 400 g carne tocata vita
- 2 oua medii
- 1 catel de usturoi
- 50 ml vin alb demisec
- 1/4 lingurita coaja rasa de lamaie
- 50 g cascaval ras/parmezan ras
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- 1 lingura plina patrunjel tocat
- piper din belsug
- ulei de masline (pentru uns placintele)
- 100 g parmezan sau cascaval maturat (pentru pudrat placintele)
Mod de preparare:
Cum se face aluatul:
Punem
faina in vasul robotului, adaugam drojdia uscata si amestecam. Adaugam
apa usor calduta (atentie sa nu fie fierbinte si nici foarte rece) si
untura si incepem sa framantam aluatul. Cand capata consistenta, adaugam
sarea si framantam pana cand devine elastic.Daca aluatul este lipicios, mai putem adauga 1-2 linguri de faina, nu mai mult.
Punem aluatul pentru placinte intr-un vas usor uns cu ulei, il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca, cca 2 ore, sau pana isi dubleaza volumul.Cat timp dospeste aluatul, ne ocupam de umplutura de carne.
Cum se prepara umplutura:
Incalzim
uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam carnea tocata de vita. Eu
am tocat-o mai mare, dar daca doriti, puteti sa o tocati prin sita mai
fina. O calim pe foc mic, pana cand isi schimba culoarea (1-2 minute), apoi adaugam vinul alb si asteptam sa se evapore. Adaugam usturoiul dat prin razatoarea cu gauri mici si coaja de lamaie. Sa nu va speriati de prezenta cojii de lamaie in umplutura de carne. Ii da un gust minunat, discret, iar dupa coacerea placintelor, se va simti foarte foarte putin. Daca nu va incanta aceasta combinatie, desigur puteti exclude coaja de lamaie din reteta.
Stingem focul dupa ce lichidul din tigaie s-a evaporat si lasam carnea sa se raceasca complet.Dupa ce s-a racit, adaugam ouale, cascavalul ras (eu am folosit parmezan), patrunjelul, sare si piper din belsug.
Amestecam compozitia pana la omogenizare.Cum formam placintele:
Intindem aluatul dospit pe planul de lucru pudrat usor cu faina, intr-o foaie de cca 1,5 cm si il decupam cu o forma rotunda de cca 10 cm Ø.Punem 1-2 linguri de umplutura in centrul fiecarui cerc si aducem marginile peste umplutura. Le strangem ca pe o punguta, astfel incat sa nu se deschida in timpul coacerii.
Ungem aluatul placintelor cu ulei de masline.Le coacem in cuptorul preincazit la 180°C, pentru cca 25 minute, apoi scoatem tava din cuptor, adaugam pe deasupra fiecarei placinte cate 1 lingura de parmezan ras si le mai lasam la copt inca 5 minute.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.