Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Pentru un sfârșit de săptămână alături de familie, aceste plăcinte cu cartofi preparate la tigaie, sunt un adevărat răsfăț culinar. Rețeta de față este una din bucătăria ardelenească. Plăcintele se prepară dintr-un aluat simplu, de pâine, cu umplutură de cartofi fierți și ceapă trasă la tigaie.
Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie |
- 1 kg făină tip 650
- 500 ml supă de la cartofi
- 7 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 kg cartofi
- 1,5 l apă pentru fiert
- 1 ceapă mare
- 110 ml ulei
- sare și piper
Mod de preparare:
Începem cu umplutura de cartofi și ceapă, pentru a avea timp să se tempereze.
Curățăm cartofii, îi spălăm, îi tocăm în cuburi mai mari și îi punem la fiert în apă rece cu sare. Înlăturăm spuma care se formează pe parcursul fierberii.
Când încep să se pătrundă, pregătim și ceapa. Punem tigaia cu uleiul la încins și adăugăm ceapa curățată și tocată mărunt. Presărăm și puțin piper și o călim până devine aurie.
Scurgem cartofii bine fierți îi pasăm și îi amestecăm cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a călit. Lăsăm amestecul de cartofi cu ceapă la răcit.
Pregătirea:
Într-un bol încăpător, cernem făina și facem un loc la mijloc unde punem drojdia cu zahărul. Turnăm puțină supă de la cartofi, călduță și amestecăm drojdia cu zahărul. Lăsăm maiaua să se activeze, apoi turnăm în fir subțire supa de cartofi caldă, amestecând maiaua cu făina din bol și, bineînțeles, supa de cartofi.
Vom obține un aluat ușor ferm, ca de pâine.
Acoperim aluatul cu un ștergar și îl lăsăm la dospit 40-50 de minute.
După ce aluatul și-a dublat volumul îl împărțim în 6 bucăți aproximativ egale. La fel vom împărți și amestecul de cartofi cu ceapă.
Pe masa presărată cu făină, întindem fiecare bucată de aluat, în câte o foaie circulară.
Adăugăm piureul cu ceapă la mijlocul foii de aluat și adunăm marginile aluatului peste umplutură. Le lipim bine, așa încât să fie acoperită umplutura.
Presăm plăcinta până se aplatizează, dar cu mare grijă să nu iasă umplutura din aluat.
Le dăm forma și dimensiunea tigăii în care le coacem (24 cm).
Punem tigaia la încins, la foc mediu și o ungem ușor cu ulei. Coacem, pe rând, plăcintele cu cartofi, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Când le întoarcem, le mai ungem ușor cu ulei la suprafață. Se rumenesc mai frumos dacă sunt unse.
Servim minunatele plăcinte cu cartofi preparate la tigaie, calde, sau reci.
Spor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.