Aceste aripioare de pui la cuptor, cu pielița crocantă și gustul
picant, perfect echilibrat, își găsesc adesea locul în meniul nostru.
Această crustă rumenă e plină de gust, grație unei combinații de condimente care-mi merge efectiv la suflet. Vă rog, însă, să nu schimbați procedeul de gătire, care vă asigură cea mai crocantă pieliță posibil, fără ulei în exces.
Nu am să-mi mai laud aripioarele, vă invit să le descoperiți voi înșivă calitățile, încercând rețeta. Să ne apucăm de treabă!
Aripioare de pui la cuptor – crocante și picante |
- 1,2 kg aripioare de pui
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță cu vârf de sare
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1/2 linguriță de pudră de ghimbir
- 1/2 linguriță de fulgi de chili
- 1/4 linguriță de nucșoară
- 1/2 linguriță de piper negru măcinat
- 2 linguri de miere de albine
- 1 linguriță cu vârf de muștar
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 cățel mare de usturoi
Mod de prepaeare:
1. În primul rând vom îndepărta vârful aripilor, tăindu-l din articulație. Această bucată nu conține decât piele și os, nu are niciun sens să o gătim la cuptor, se va arde fără să ne ofere mare lucru. Vârfurile aripilor de pui se pot folosi pentru a da consistență unei supe.
2. Se separă, tăind chiar prin articulație, primul de al doilea segment al aripilor de pui.
3. În cazul în care aripioarele au urme de pene, se vor curăța cu grijă și apoi se vor șterge cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. Cel mai bine și mai rapid e să le pârlim cu torța de bucătărie, în lipsa acesteia, această operație devine ceva mai migăloasă.
Condimentarea:
1. Puteți să o înlocuiți cu un
condiment care vă place vouă în mod deosebit. Ghimbirul pudră poate fi
și el atât eliminat, cât și înlocuit cu ghimbir proaspăt,
răzuit fin, (cam 2 cm. de rădăcină de ghimbir).
2. Aripile de pui porționate și bine curățate se pun într-un castron, se stropesc cu 1 lingură de ulei și se amestecă. Separat, se amestecă toate condimentele și sarea și se presară peste aripi, amestecându-le bine de tot, să fie acoperite uniform cu condimente. Se acoperă castronul și se lasă la temperatura bucătăriei timp de 30 de minute. Între timp, se va încinge cuptorul la 200°C, ventilat.
Observație:
timpul de preparare indicat (45 de minute) include și acest răstimp de așteptare de 30 de minute.
Glazuria:
1. Într-o crăticioară, punem mierea de albine. Adăugăm apoi oțetul balsamic și 1 lingură de ulei
2. Se adaugă în crăticioară 1 linguriță cu vârf de muștar Dijon și se răzuiește fin/zdrobește usturoiul, adăugându-l peste celelalte ingrediente.
3. Se pune crăticioara pe foc iute, amestecând constant, și se dă într-un clocot scurt. Imediat ce a dat în clocot, se oprește focul și se lasă deoparte.
Gătirea:
1. Se așterne o tavă cu o coală de hârtie de copt și se aranjează aripioarele de pui, într-un singur strat.
2. Se dau aripioarele la cuptorul preîncis la 200°C, ventilat, la o înălțime medie. După 20 de minute, se întorc aripioarele în cuptor, continuând gătirea lor timp de încă 25 de minute (45 de minute în total).
3. Între timp, se pregătește o altă tavă, care se așterne cu o coală curată de hârtie de copt și se așează deasupra acesteia un grătar. Se așează aripile deja gătite pe acest grătar, într-un singur strat, așa încât să nu vină în contact direct cu tava. Coala curată de hârtie de copt va reduce cantitatea de fum ce poate apărea în această ultimă parte a gătirii.
4. Cu o pensulă, se distribuie glazura pe aripioare, întorcându-le pe ambele părți.
5. Se dă tava cu aripioarele glazurate la cuptor pentru încă 10-15 minute, cât să se usuce bine glazura, să se caramelizeze și aripile să devină incredibil de crocante.
Servirea:
Aceste aripioare
de pui la cuptor, crocante și picante, se servesc calde, alături de
garnitura preferată.
Spor la treabă și poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.