Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Puiul fiert incet, in vin rosu, reprezinta o reteta rustica tipica din bucataria franceza. Aceasta versiune moderna a unui fel clasic, de bistro, contine salote, ciuperci si morcovi, astfel ca nu mai trebuie decat niste cartofi – si, bineinteles, multa paine frantuzeasca.
Pui cu vin, in stil frantuzesc |
- 12 salote sau cepe mici
- 1.5 lingura ulei de masline aromat cu usturoi
- 55 g bacon, taiat fasii subtiri, transversal
- 12 ciupercute champignon
- 4 buc pui - pulpe sau piepti, circa 170 g fiecare
- cateva fire patrunjel, cu tulpinile zdrobite
- cateva fire cimbru proaspat
- 1 foaie de dafin
- 150 ml bulion de pui, preferabil preparat in casa
- 360 ml vin rosu
- 300 g morcovi taiati bucati
- 1 un praf zahar tos
- 1 lingura amidon
- sare si piper
- patrunjel tocat, pentru ornat
Mod de preparare:
Se pun salotele sau cepele intr-un vas termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se lasa 30 de secunde, apoi se scurg. Cand s-au racit indeajuns, se descojesc si se pun deoparte.
Se incinge 1 lingura ulei intr-o caserola rezistenta la flacara. Se adauga baconul si se prajeste 3 minute, amestecand adesea, pana se face crocant. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte.
Se adauga salotele in caserola si se prajesc, amestecand frecvent, la foc moderat, timp de 5 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se pun deoparte.
Se adauga ciupercile in caserola, impreuna cu restul de ulei, daca este nevoie, si se prajesc 3-4 minute, amestecand frecvent, pana se rumenesc.
Se pun inapoi in caserola jumatate din bacon si salote. Se pun peste ele bucatile de pui si se presara cu restul de bacon si salote. Se leaga ierburile intr-un bouquet garni si se adauga in caserola impreuna cu vinul si bulionul de pui. Se asezoneaza generos cu sare si piper.
Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe carnea 15 minute. Se adauga morcovii si se continua fierberea alte 30 de minute sau pana cand puiul este facut iar morcovii sunt fragezi, dar crocanti.
Se scot bucatile de pui si se aranjeaza pe un platou incalzit. Se strecoara lichidul intr-o craticioara. Se adauga la pui baconul, ciupercile, salotele si morcovii si se pastreaza la cald.
Se pune bouquet garni-ul inapoi in sosul strecurat, se adauga zahar si se da in clocot. Se fierbe pana ce sosul s-a redus la circa 360 ml. Se amesteca amidonul cu putina apa, ca sa formeze o pasta. Se adauga in sos, amestecand, si se fierbe pana se ingroasa. Se potriveste de sare si piper si se arunca bouquet garni-ul. Se toarna sosul peste pui si legume, se presara cu patrunjel si se serveste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.