Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Profiterol cu inghetata, frisca si ciocolata, o reteta veche, asa cum se facea pe vremuri in cofetarii. Am promis de mult ca scriu reteta de profiterol cu inghetata, frisca si ciocolata, asa ca acum a venit momentul sa ma tin de cuvant.
Pentru cojile de ecler:
- -250 ml apa
- -150 g faina
- -150 g unt sau ulei (preferabil unt)
- 4 oua
- -1 strop de sare
- -500 ml lapte
- -4 galbenusuri
- -100 g zahar
- -50 g faina
- -50 g unt
- -1 pastaie de vanilie sau 100 g de ciocolata
- -200 g ciocolata neagra
- -200 g smantana pentru frisca
- -50 g unt
- -1 kg inghetata asortata
- -1 kg frisca naturala vanilata
Mod de preparare:
1. Reteta de eclere cu unt.
Se pun la fiert apa, sarea si untul, cand da in clocot, se da deoparte de pe foc, se adauga faina in ploaie si se amesteca energic. Se adauga treptat ouale si se amesteca foarte bine.
Se fac aveline, gramajoare pe tava captusita cu hartie de copt, cu ajutorul unui pos sau pur si simplu cu lingurita, cu diametru de 1-1,5 cm. La copt isi vor dubla volumul. Se coc la foc potrivit – 180 de grade si nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute. Se lasa la racit, apoi se umplu cu crema de patiserie.
2. Crema de lapte fiarta,
Galbenusurile se bat cu zaharul pana se topeste, apoi se adauga faina, semintele de la pastaia de vanilie si laptele, se amesteca foarte bine. Se pune totul pe foc pana se ingroasa, se lasa sa dea 2-3 clocote, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc, se pune untul si se amesteca pana cand untul este complet incorporat.
Daca vreti sa faceti si crema cu ciocolata, impartiti crema inj 2 si adaugati la jumatate cam 50-100 de g de ciocolata. Lasati 5 minute sa se topeasca, apoi amestecati energic.
3. Sos de ciocolata.
Se pune smantana pe foc si cand clocoteste, se adauga ciocolata rupta bucatele si untul. Se retrage de pe foc, se lasa 5 minute ca sa se inmoaie ciocolata, apoi se amesteca foarte bine. Se poate aromatiza dupa dorinta cu rom, coniac.
4. Profiterolul cu inghetata, frisca si ciocolata
In cupe sau castronele, se aseaza cate 3-6 coji de ecler, in functie de cat de mare este cupa. Trebuie sa fie minim 3 coji de ecler, iar maxim… fara numar. Se pun deasupra bile de inghetata asortata, minim 3 bile (cupe) de inghetata de care doriti.
Se toarna sos de ciocolata deasupra, din abundenta. In contact cu inghetata rece,
Truc:
Puteti presara aici alune, nuci, migdale prajite, zahar caramelizat barotat, bombonele, fructe confiate.
Se fac acum cateva dungi, aveline din frisca, in functie de imaginatie. In varf se aseaza o coaja de ecler umpluta cu crema sau o cupa de inghetata, sau o cireasa confiata si smantana naturala.
Se serveste imediat, nu se lasa mult sa stea, pentru ca se topeste inghetata.
Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.