Acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de Mama-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de gustoasa.
Supa de mazare cu galuste |
- 1 ceapa
- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina cat o nuca
- 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
- 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
- 2 oua
- 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
- 150 de grame de smantana
- 1 lingura de ulei
- 20 de grame de unt
- verdeata dupa gust (cate 1/2 legatura de patrunjel si marar)
- sare si piper
- optional, zeama de lamaie dupa gust
Mod de preparare:
Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa de mazare galuste mici, ceva mai tarisoare decat galustele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.
1. Pentru a prepara supa de mazare, ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm. Se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa. Se adauga imediat untul. Cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi si o lingurita de sare. Se reduce focul si se calesc legumele impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda.
2. Dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte (de preferat) sau apa fierbinte. Evident, a noastra supa de mazare va iesi mai consistenta daca este pregatita cu supa de pui in loc de apa. Se aduce in clocot si se fierb toate impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate.
3. La supa care fierbe, se adauga mazarea, toata deodata.
Preparea galustelor
4.Pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus. Galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte. Se bat oul si albusul cu furculita, impreuna cu un strop de sare, pana cand spumeaza. Se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme potrivit de groase.
5. Dupa ce supa da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa de mazare clocotita.
Cum se drege supa?
6. Galbenusul ramas se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece. Dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc. Se dilueaza smantana cu galbenus cu cate putina zeama fierbinte, adaugata pe rand, pana ce amestecul se infierbanta. Se adauga smantana temperata in oala, amestecand rapid.
7. Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara ½ din verdeata tocata. Se acopera oala cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute. Restul de verdeata se presara in momentul servirii.
Supa de mazare cu galuste este gata de servire. Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.