Jumatatile rumene de pui au intrat de ceva vreme in meniul nostru saptamanal. Doar variez usor condimentarea, dar baza marinatei ramane aceeasi. Am pregatit asa si pui de casa (pui, nu gaini!) si au iesit minunati! Ca la rotiserie!
Jumatati de pui la cuptor |
1 pui intreg (cca 1.5 kg)
30-50 gr unt
Marinata:
2 ardei kapia copti (pot fi din congelator sau la borcan)
3 catei mari de usturoi
3 linguri ulei masline
1 lingurita rasa oregano uscat
1 lingurita rasa chimion macinat (sau 1/2 lingurita boia afumata; sau 1 lingurita garam masala)
1 lingurita rasa boia dulce
1 lingurita otet de sherry (sau otet de orez)
sare, piper negru
Mod de preparare:
- Puiul se taie in doua bucati astfel: prima data cu o foarfeca se taie de-a lungul sirei spinarii, de ambele parti. Practic decupati sira spinarii. Apoi intoarceti puiul si taiati tot cu foarfeca chiar pe mijlocul pieptului. Daca puiul e de casa, indepartati si ghearele si gatul (le puteti folosi la supa impreuna cu sira spinarii).
- Se usca bine cu servetele puiul. Se introduc cubulete de unt rece peste tot pe sub pielea de pe piept. Se presara puiul peste tot cu sare si apoi se rasneste piper negru
- In blender/robot se mixeaza ingredientele pentru marinata pana aveti o pasta fina. Adaugati si 2 linguri de suc de pe ardeii copti (daca nu ati retinut sucul, adaugati apa).
- Se toarna marinata peste pui si se maseaza bine peste tot, inclusiv
sub aripioare, pulpe... Se acopera cu folie si daca aveti timp se la la
frigider macar 4 ore sau peste noapte. Daca nu, se poate prepara si
imediat.
- Se scot bucatile de pui din marinata, se scurg usor si se aseaza
intr-o tava termorezistenta (puteti folosi o tigaie de aprox 28 cm sau
un vas Yena care cuprinde bucatile de pui) cu pielea in sus. Se toarna 2
linguri de apa pe fundul vasului. Se mai rasneste putin piper negru
peste ei.
- Se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180C. Se lasa 1 ora si
15 minute (pentru puiul cumparat sau 1 ora si jumatate pentru cel de
casa). La fiecare jumatate de ora se ung peste tot cu sucul lasat in
tava (practic ii veti unge de doua ori).
- Se scot jumatatile de pui pe platoul de servire si se mai ung inca o data cu sucul din tava, astfel vor deveni luciosi si apetisanti, ca puii de rotiserie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.