Unul dintre alimentele reprezentative pentru masa de Paşte este carnea de miel, de aceea pentru a fi o masa de sarbatoare si mai completa numai preparate din carne de miel, vom prezenta ca si aperitiv sau ca si fel principal, o reteta de chiftelute din carne miel, foarte delicioase, alaturi de niste legume sotate ( la alegere ).
Chiftelute din carne de miel cu garnitura de legume sotate la cuptor |
1 pulpa de miel dezosata
2 oua
3 linguri pesmet ( va inlocuia painea inmuiata )
1 ceapa veche
1 legatura ceapa verde
1 capatina mica de usturoi
1/2 legatura de marar
1/2 legatura de patunjel verde
1 lingurita chimen praf
ulei vegetal (ptr prajit)
sare, piper macinat
Pentru garnitura de legume:
2-3 cepe ( taiata rondele )
2-3 cartofi ( taiati felii grosier/cubulete )
2 morcovi ( taiati rondele )
50 ml ulei de masline ( pentru amestec legume in bol si pentru sotat in tava de la aragaz )
200 ml vin alb sec
1-2 linguri rozmarin uscat/verde
sare, piper
Pentru sos servire:
200 g iaurt natural
5-7 frunze menta
4-5 picaturi ulei de masline
4-5 picaturi zeama lamaie ( dupa gust )
1 lingurita miere de albine topita
sare, piper macinat
Sosul pentru servire:
Intr-un bol se va pune iaurtul natural, amestecat usor pentru cca 1-2 secunde cu un tel, dupa care se va adauga cateva picaturi de ulei de masline, lamaie, mierea topita si menta tocata foarte fin.
Sosul obtinut, se va lasa in bol, acesta acoperindu-se cu folie alimentara si dat la rece in frigider pana la servire.
Pentru decor:
1/2 legatura patrunjel verde proaspat
Mod de preparare:
Ceapa veche, curatata si tocata marunt se va cali usor intr-o tigaie de teflon cu 2 linguri de ulei vegeal, impreuna cu ceapa verde taiata rondele, cca 1 minut.
Pulpa de miel dezosata, se va portiona in bucati mici, urmand a fi data prin masina de tocat si pusa intr-un bol peste care se va adauga: ceapa usor calita, ouale intregi, pesmetul, verdeata ( mararul si patrunjelul proaspat ) tocata marunt, usturoiul curatat si pisat, sare si piper macinat, chimenul praf, amestecandu-se bine cu mana ( pentru a se amesteca bine ingredientele, pana se omogenizeaza), sa fie o compozitie omogena usor de modelat.
Din compozitia obtinuta, se vor modela chiftelute sferice ( cu mana usor umezita in apa sau tavalite prin faina alba ( optional ), care se vor pune pe un blat de lucru tapetat cu faina, urmand a fi prajite in ulei fierbinte, intr-o cratita de teflon.
Dupa prajire, chiftelutele din carne de miel, se vor scoate pe o hartie absorbanta ( pentru a se elimina surplusul de ulei ).
Intre timp, legumele ( ceapa, cartofii, morcovii ) se vor curata, taiate in rondele si puse intr-un bol peste care se va imprastia in ploaie: uleiul de masline, sarea, piperul macinat, rozmarinul proaspat/uscat, amestecandu-se totul usor, urmand a fi transferate in tava mare de la aragaz, unsa cu ulei vegetal si adaugat vinul alb.
Tava se va acoperi cu o folie de aluminiu /hartie de copt usor umezita cu apa( pentru a se sota la abur ) si data in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru cca 30-35 minute.
Aproape de sfarsit, cu cca 10-15 minute, folia de aluminiu/hartia de copt, se va indeparta, pentru a face legumele sotate la abur o fata usor aurie.
Chiftelele din carne de miel, se vor servi la masa pe un platou, inconjurate de legumele sotate si servite cu sosul de iaurt si menta, decorate pentru aspect cu patrunjel verde tocat fin.
POFTA BUNA !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.