Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura, reteta culinara. Reteta de ciorba de fasole cu afumatura ca in Ardeal. Ciorba cu fasole boabe si carne afumata ca in Transilvania.
Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura |
- 400 de grame de fasole boabe
- 400 de grame de afumatura cu os
- 2 cepe
- 2 morcovi buni
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- telina cat 1 ou mic
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei (optional)
- 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
- 2-3 foi de dafin
- 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
- 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
- sare si piper
- optional: otet de mere pentru inacrit
Mod de preparare:
1.
Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni,
se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cu seara in apa
rece.
2. A doua zi, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, clatindu-se bine cu apa rece, acest procedeu avand rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucasei leguminoase.
Gatirea:
1. Fasolea oparita si clatita, impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece din belsug si se pun pe foc. Sare nu se pune decat la sfarsit, pentru ca si carnea afumata e sarata. Atentie, daca stiti ca aveti carne afumata care fierbe mai greu si nu ati inmuiat-o in apa peste noapte, poate este util sa o fierbeti pe jumatate separat, ca sa nu se zdrobeasca complet boabele de fasole iar carnea sa fie inca nefiarta.
2. De cum incepe sa fiarba, se va aduna spuma la suprafata, care trebuie indepartata de cat de multe ori.
3. Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite.
4. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi. Tot acuma se adauga tarhonul si cimbrul legate intr-un buchetel, pentru a le indeparta mai usor la sfarsit. Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.
5. Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza si se imparte in bucati cat sa incapa in lingura. Se adauga carnea portionata in ciorba care fierbe.
6. Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute.
Servire:
Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare si se adauga mult piper macinat. Se trage ciorba de pe foc, se presara cu tarhonul verde tocat si se acopera cu un capac. Se lasa sa infuzeze pret de cateva minute si sa-si amplifice aromele.
Se serveste ciorba de fasole cu tarhon si afumatura fierbinte, oferind alaturi otet, paine si ardei iute murat sau proaspat.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.