Ciorba de varza ca-n Ardeal, asa cum mi-o facea Mama mea, e una dintre cele mai bune din lume. Daca parerea mea e sau nu intemeiata nu am cum sa aflu fara ajutorul vostru, asa ca sper sa o incercati si sa imi spuneti daca v-a placut si voua.
Ciorba ardeleneasca de varza |
- 1,2 – 1,5 kg. varza
- 3 morcovi
- radacina de telina
- 2 cepe marisoare
- 250 de grame de rosii in bulion
- 2 linguri de faina
- 1 lingura rasa de paprika dulce
- 1 buchetel de cimbru proaspat
- 1/2 de legatura de patrunjel
- 1-2 foi de dafin
- 200 de grame de smantana
- 2 linguri de ulei
- optional: afumatura
- optional: ardei gras, marar, tarhon, otet
- sare si piper
Mod de preparare:
1. Varza se curata de frunzele de la exterior si de cotor, apoi se taie fideluta, ca pentru salata. Morcovii si telina se taie cubulete, una dintre cepe se toaca marunt.
2. Daca folositi afumatura, aceasta se pune la fiert in 3 litri de apa. Se fierbe aproximativ 20 de minute, sa inceapa carnea sa se inmoaie, timp in care se indeparteaza cu grija spuma si grasimea care se aduna la suprafata. Daca folositi afumatura cu os, s-ar putea sa dureze mai mult.
3. In zeama se adauga varza, telina si morcovii si o ceapa intreaga, curatata doar de coaja. Daca folositi ardei gras, acuma este momentul sa-l adaugati, taiat cubulete. Se adauga si dafinul si cimbrul.
Rantasul:
4. Separat, se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste la foc mediu – mic ceapa tocata, adaugand de la inceput si un praf de sare. Cand se inmoaie ceapa, se adauga faina si paprika si se trage tigaia de pe foc, amestecand rapid pentru ca faina sa se impregneze bine cu uleiul din tigaie. Nu rumenim nici ceapa si nici faina, abia atunci ar deveni rantasul indigest.
5. Se pune inapoi tigaia cu rantasul pe foc si se adauga rosiile in bulion, bine maruntite, si se amesteca viguros. Se adauga cate un polonic de zeama fierbinte din oala cu ciorba, pana cand se obtine un sos rosu, consistent. Se indeparteaza ceapa intreaga din oala cu ciorba de varza si se adauga treptat rantasul, amestecand cu grija cu o lingura cu coada lunga.
Finalizare:
Se fierbe ciorba de varza inca 10 minute, apoi se trage de pe foc si se adauga smantana, in prealabil batuta cu furculita cu 2-3 linguri de apa rece si diluata cu 1 polonic de zeama fierbinte. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se adauga verdeata tocata.
Dupa gust, ciorba de varza se poate inacri cu putin otet in farfurie.
Eu va doresc spor la treaba si pofta buna si va astept cu impresii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.