Iată cum suna rețeta de Kolozsvári rakott káposzta – varză în stil clujean. Se ia o frumoasă varză murată, care se mărunţeşte frumos, subţire.
Varză à la Cluj |
- 1 varză murată mărișoară
- 750 de grame de carne tocată de porc
- 2 cepe roșii
- 1 lingură + 2 lingurițe de untură de porc
- 150 de grame de șuncă afumată sau kaizer sau cârnați afumați
- 150 de grame de orez
- 1 lingură de paprika dulce, aromată
- 1 lingură de cimbru uscat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de mărar uscat
- 350 de grame de smântână
- opțional, 200 ml. bulion de roșii
Mod de preparare:
1. Varza murată se desface foaie cu foaie și se spală în două ape reci, apoi se scurge bine într-o sită. Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare, în care se încinge 1 lingură de untură. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie.
2. Între timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele. Se încinge într-o tigaie încăpătoare 1 linguriță de untură și se adaugă ceapa roșie tocată, presărând de la început un praf de sare și călindu-se pe foc mediu spre mic, până ce devine translucidă.
3. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu o lingură/spatulă, ca să se desfacă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul.
4. Se asezonează carnea după gust cu sare, piper, cimbru, paprika dulce și chimen măcinat.
5. Se amestecă bine carnea cu condimentele și se lasă deoparte până când o vom folosi.
6. Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar. Sare nu punem, pentru că varza e deja sărată.
7. Separat, într-o crăticioară, fierbem în jumătate de litru de apă ușor sărată orezul, cam 8-10 minute, apoi îl scurgem de lichid printr-o sită.
Asamblare:
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C.
2. Se unge cu 1 linguriță de untură de porc o formă termorezistentă. În aceasta vom asambla varza a la Cluj. În formă se întinde uniform 1/3 din cantitatea de varză și se tasează ușor.
3. Deasupra stratului de varză se pune jumătate din cantitatea de orez fiert, într-un strat uniform, și se tasează ușor.
4. După stratul de orez fiert, urmează un strat de carne, vom întinde ½ din cantitatea de carne tocată, într-un strat uniform.
5. Se continuă asamblarea la fel: peste primul strat de carne tocată, urmează încă un strat format dintr-o treime din cantitatea de varză, apoi un strat format din restul de orez fiert, un strat format din carnea tocată rămasă și, neapărat, un strat de afumătură - șuncă de casă tăiată în felii subțiri, kaizer sau cârnați afumați, neapărat feliați fin.
6. Neapărat, ultimul strat va fi din varza rămasă (ultima treime), se va tasa ușor preparatul și apoi se va distribui pe deasupra toată smântâna, pe care o vom întinde într-un strat uniform.
Dacă
doriți să folosiți și bulion, ceea ce nu este neapărat specific pentru
varza a la Cluj, se poate adăuga după ultimul strat de varză. Țineți
cont că varza este deja acră iar bulionul o înăcrește încă și mai mult.
Gătirea:
1. Cât timp am asamblat straturile preparatului, cuptorul s-a încins deja la 190°C. Dăm forma la cuptor la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până când se rumenește ușor pe deasupra.
2. Se lasă varza a la Cluj să se răcorească cam 15 minute în formă, apoi se poate servi.
Servire:
Varza
a la Cluj se servește caldă. Cu toate că este, practic, înecată în
smântână.
Pentru o vagă iluzie de prospețime, am presărat cu un pic de mărar proaspăt tocat.
Poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.