Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Friptura
de porc la cuptor cu prune uscate si usturoi, la tava, o friptura frageda si suculenta, bine condimentata. Cum
se face friptura inabusita de porc la cuptor, ce condimente se
folosesc? Reteta scrisa pas cu pas.
Friptura de porc la cuptor cu prune uscate si usturoi |
2 kg de ceafa de porc
100 g de prune uscate
2 lingurite de sare
1 lingurita cu varf de cimbru
30-40 ml de vin
o capatana de usturoi
2 linguri de ulei
jumatate de lingurita de rozmarin
1 lignurita rasa de piper
Mod de preparare:
Pentru inceput vom pregati amestecul de condimente: sarea, cimbrul si rozmarinul le punem intr-un castronel si le amestecam. Le mai sfaram putin in mana. Aroma lor devine mult mai intensa.Presaram amestecul de condimente peste carne, din belsug. Intoarcem carnea pe ambele parti.Folosind un cutit cu lama subtire, facem crestaturi in bucata de carne, in carne adaugam cate o jumatate de catel de usturoi.Procedam la fel si cu prunele uscate.Turnam uleiul deasupra si acoperim tava cu folie de aluminiu.Prunele vor da o dulceata aparte si fiind putin afumate.Coacerea pentru friptura la tava
Punem tava la cuptor, la foc maxim pentru 20 de minute, apoi reducem focul la 220 de grade Celsius pentru 1 ora si jumatate, foc sus-jos cu ventilatie, la cuptoarele electrice, foc aproape maxim la cuptoarele pe gaz.Dupa 1 ora si jumatate verificam friptura, sa vedem daca este bine patrunsa. O intepam usor cu un cutit sau o furculita: daca patrunde usor si nu mai iese zeama, carnea este gata si o putem lasa la rumenit.Scoatem folia de aluminiu si turnam vinul deasupra, lasam focul la 230-240 de grade, cat sa se rumeneasca frumos deasupra. Cu o lingura, mai stropim bucata de carne cu sos din tava.Sfaturi de la Mesteru'
-se poate folosi cotlet, pulpa sau ceafa de porc-se mai pot adauga si alte condimente daca doriti: fenicul, coriandru, enibahar, chimen, 1 steluata de anason, boia de ardei dulce sau iute, ardei iute uscat.-sosul din tava se poate scurge, se pune intr-o tigaie pe foc, se adauga 1 lingurita de unt, 30 ml coniac si se da un clocot, apoi se serveste la masa, in sosiera.Servire
Cand este gata, friptura se scoate si se lasa pe masa timp de 10-15 minute, sa respire putin. Nu se serveste imediat, in felul acesta fibrele carnii se relaxeaza si friptura va deveni mult mai frageda.Pregatim si o garnitura. Exemplu: piure de cartofi si sote de mazare. Se pot servi alaturi soteuri sau piureuri de legume, de orice fel. Va recomand sa aveti mereu in congelator 1-2 pungi cu legume congelate, sunt delicioase si foarte usor de pregatit.Am taiat felii, cu un cutit bine ascutit.Pofta buna si spor la gatit gustos si sanatos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.