Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
O rețetă rapidă, a cărei pregătire a durat cu totul 20 de minute și care ne-a răsfățat cu un gust excelent.
Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon |
Ingrediente:
- 500 grame ficat de pui
- 1 ceapă roșie de mărime medie
- 6 felii fine de bacon
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriță de zahăr brun
- 80 ml. vin sec
- sare și piper
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
1.
Se verifică atent ficățeii și dacă a scăpat cumva fierea celor care
i-au curățat, se îndepărtează cu grijă ca să nu se spargă. Se zvântă
ficățeii de pui ștergându-i cu hârtie absorbantă de bucătărie.
2. Curățăm ceapa și o tăiem peștișori, nu foarte fin, felii groase cam de ½ cm.
3.
Vom lucra în paralele cu 2 tigăi, una ceva mai largă - cea pentru
ficăței. Se încing ambele tigăi pe foc mediu. În cea mai mică, punem
feliile de bacon la prăjit, fără altă grăsime adăugată. Vom rumeni
baconul pe ambele părți apoi îl vom scoate pe o farfurie acoperită cu
hârtie absorbantă de bucătărie.
4. În tigaia mai mare punem uleiul și apoi adăugăm ficățeii de pui. Pe
măsură ce se rumenesc, îi întoarcem pe partea opusă. Atenție, nu adăugăm
sare în această fază pentru că sarea face ficatul să se întărească.
5. Imediat ce am scos baconul, punem ceapa în tigaie, în grăsimea care
s-a topit din acesta. Ceapa se presară cu puțină sare și se călește pe
foc mediu-mic până se rumenește ușor, să fie abia aurie. Se amestecă
rapid și se presară cu zahărul brun. Se amestecă până când se topește
zahărul și începe să miroase subtil a caramel.
6. Se adaugă vinul peste ceapa caramelizată. Se amestecă energic, ca să
se desprindă toate bucățelele delicioase care au aderat de fundul
tigăii. Se lasă să clocotească până ce sosul se reduce la jumătate.
7. Ficățeii de pui au fost gata în exact 7 minute, apoi am stins focul.
Ficatul nu se gătește în exces, el trebuie să rămână rozaliu în
interior. Gătit prea mult, ficatul devine tare, amărui și făinos.
8. Se adaugă peste ficat ceapa caramelizată cu tot cu sosul de vin din
tigaie. Se amestecă bine și abia acum se asezonează totul cu sare și
piper după gust.
9. Baconul prăjit, care după răcire devine crocant, se rupe în bucăți
care se presară peste ficățeii de pui cu ceapă. Tot acum se presară și
verdeața tocată.
Servire:
Mâncarea se servește caldă, acompaniată de garnituri
la alegere sau de salate asortate. Eu am servit acești delicioși ficăței
de pui cu ceapă caramelizată alături de un piure cremos de păstârnac. La fel de bine merge un piure de cartofi, un orez cu ciuperci sau unul simplu sau chiar niște paste fierte.
Să vă fie de folos și poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.