Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Aceasta este o rețetă de sezon, fără îndoială, dar este și mai mult. E
genul de mâncare ieftină, dar minunat parfumată și foarte gustoasă, care
adună toată familia în jurul mesei.
Dovlecei în straturi la cuptor cu carne și brânză |
Ingrediente:
1200-1300 dovlecei
700 de grame de carne tocată
50 de ml de ulei de măsline
1 ceapă de mărime medie
2 morcovi mici
țelină cât 1 ou
3 căței zdraveni de usturoi
1 kilogram de roșii pasate
120 de grame de parmezan răzuit
350 de grame de mozzarella feliată
busuioc proaspăt
sare și piper
2-3 roșii proaspete feliate și câteva frunze de busuioc proaspăt, pentru deasupra
Mod de preparare:
Prepararea sosului
1.
Am curățat și tocat fin legumele. Am încins uleiul într-o tigaie largă
și adâncă și am adăugat ceapa, morcovii, țelina, usturoiul zdrobit și un
praf de sare. Am călit legumele la foc mediu-mic, amestecând frecvent,
timp de 7-8 minute.
2.
Am adăugat carnea, toată deodată. Am amestecat continuu, încercând să
desfac bulgărașii de carne în care carnea tocată are tendința să se
adune. Am continuat să călesc carnea cu legumele timp de 5-6 minute,
până când carnea s-a deschis la culoare și nu am mai văzut urme de carne
crudă în tigaie.
3.
Am adăugat acum peste carne și legume passata de roșii, sare și piper.
Am amestecat, am acoperit tigaia cu capacul și am redus focul la mic. Am
fiert sosul la foc mic, sub capac, verificând din când în când să nu
rămână fără lichid, timp de 30 de minute. Dacă se întâmplă să scadă prea
mult, mai completați cu câte puțină apă fierbinte.
4.
În final, am luat capacul și am ridicat focul spre mediu, amestecând
frecvent, până ce sosul a scăzut bine. Am oprit focul, am asezonat din
nou cu sare și piper și am adăugat și niște busuioc proaspăt. Sosul
de carne și legume pentru preparatul nostru, dovlecei în straturi la
cuptor, este gata acum, îl lăsăm deoparte.
Pregătirea dovleceilor
În mare măsură, pregătirea acestora constă în eliminarea apei în
exces conținute de dovlecei.
1. Pe cei mici i-am feliat pe lungime,
la o grosime de aproximativ 6-8 mm, pe cel mărișor l-am tăiat în
felii la fel de groase, dar rotunde. Am presărat feliile cu sare și
le-am lăsat deoparte cam 30 de minute, să extragă sarea cât mai multă
apă din dovlecei.
2.
Î-am zvântat bine, între straturi de hârtie absorbantă de bucătărie.
3. Se pot trage puțin la tigaie. După ce sunt gata, dovleceii se scot
într-un castron, se pot suprapune fără probleme.
Asamblarea mâncării
Acum,
că avem, practic, toate elementele mâncării pregătite, pornim cuptorul
și-l fixăm la 200°C, apoi trecem la asamblarea gratinului nostru cu
dovlecei în straturi la cuptor cu carne și legume.1.
Eu am asamblat acești dovlecei în straturi într-un vas adânc de sticlă
termorezistentă, cu dimensiunile de 24*40 cm. Mai întâi, am întins pe
fundul vasului 2 linguri din sosul de carne și legume. Deasupra sosului,
am pus un strat de dovlecei făcuți la tigaie.
2. După ce am obținut un strat uniform de dovlecei, am continuat cu un strat consistent de sos de carne.
3. Am presărat deasupra sosului de carne parmezan ras.
4.
Am continuat asamblarea acestor dovlecei în straturi cu felii de
mozzarella. Eu am folosit o mozzarella mai uscată, am feliat-o ușor. O parte
din mozzarella se păstrează pentru a o pune deasupra mâncării, la final.
5.
Am continuat pașii descriși anterior până când am epuizat
ingredientele. Ultimul strat al gratinului de dovlecei în straturi la
cuptor trebuie să fie de dovlecei, care se presează ușor, să adere bine
de celelalte ingrediente, apoi se presară cu parmezan din bleșug.
Gătirea la cuptor
Am
dat forma cu dovlecei în straturi la cuptor, la o înălțime medie. După
25 de minute de coacere la 200°C, am deschis cuptorul și am distribuit
deasupra mozzarella păstrată. Am continuat coacerea până când mozzarella
s-a topit complet și s-a rumenit din loc în loc - încă 15 minute. Eu am
adăugat, în acest moment, și câteva felii de roșii pe deasupra, și am
mai ținut acești dovlecei în straturi încă 5 minute la cuptor, dar e
strict opțional.
Servirea
După
ce gratinul cu dovlecei în straturi se scoate din cuptor, recomandarea
mea este să se lase să se odihnească cam 20-30 de minute.
Poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.