Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Friptura de costiţe la
cuptor este una dintre cele mai apreciate fripturi de porc! Ies
delicioase, au o textură excelentă, arată apetisant şi se mănâncă pe
nerăsuflate. Folosind
cuptorul setat la temperatură mică, timp de câteva ore bune, va garanta o
friptură suculentă şi fragedă, astfel încât carnea se va desprinde
foarte uşor de pe oase.
Costiţe de porc la cuptor |
Ingrediente:
1 1/2 - 2 kg de costiţă de porc,
sare, piper după preferinţă,
100 ml de apă sau vin alb
Pentru baiţ:
4-5 linguri de pastă sau suc de roşii,
2 linguriţe de miere de albine,
1/2 linguriţă de pastă iute de ardei sau boia de ardei iute, după preferinţă,
1 linguriţă de boia de ardei dulce,
3-4 linguri de oţet balsamic,
3-4 linguri de ulei de măsline,
coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie,
cimbru, oregano, rozmarin verde sau uscat
Mod de preparare:
Se începe cu pregătirea costiţelor pentru marinare. Mai întâi se
îndepărtează pieliţa albă de pe spatele coastelor, care este aţoasă,
greu de mestecat şi fără nici un gust. Se crestează pieliţa la unul
dintre capete pentru a o desprinde de pe os, apoi cu două degete se
începe desprindea ei de pe coaste. După ce s-a desprins o bucată de
pieliţă suficient de mare, aceasta se prinde cu un prosop de hârtie ca
să nu alunece şi se trage încet de pe coaste până când se ajunge la
celălalt capăt. Dacă pieliţa se rupe, se reia procedeul.
Coastele se aşează într-o tavă mare după care se sărează şi se piperează pe ambele părţi.
Se prepară apoi baiţul sau sosul de marinare. Într-un castron se
combină toate ingredientele lichide, după care se adaugă ierburile
aromate mărunţite, boia de ardei, coaja rasă şi sucul de la o jumătate
de lămâie.
Coastele se ung cu generozitate cu baiţ folosind o pensulă de
bucătărie. Se acoperă şi se lasă la macerat cel puţin o oră. Costiţele
ies mai aromate dacă pot fi ţinute la macerat peste noapte, în
frigider.
Cuptorul se preîncălzeşte la 160°C, având grijă ca raftul să fie în poziţia de mijloc a cuptorului.
Se adaugă puţină apă sau vin alb în tava cu costiţe, apoi tava se
acoperă cu hârtie de copt. Hârtia se răsuceşte la colţuri, pentru a
evita alunecarea ei în timpul coacerii.
Costiţele se lasă la cuptor aproximativ 2,5 – 3 ore sau până când carnea este fragedă.
După ce tava se scoate din cuptor, costiţele se stropesc cu zeama din
tavă, apoi se dau din nou la grill pentru câteva minute până când
acestea prind o crustă frumoasă pe deasupra. Dacă nu aveţi grill,
costiţele se pot lăsa descoperite la cuptor pentru 15 minute.
Cât sunt încă fierbinţi, costiţele se porţionează şi se servesc alături de garnitura sau salata preferată.
Vă dorim poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.