Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. "Cireasa de pe ciorba" este ardeiul iutel, dar nu foarte iute de nu mai
simti gustul, fara de care acestei ciorbe ii mai paleste din aura.
Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana |
INGREDIENTE:
- 3 l supa de carne de pasare
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 2 linguri - ulei
- 1/2 ardei gras
- 2-3 cartofi
- 1 dovlecel
- 100ml suc de rosii
- 400-500 g loboda
- 1 l zeama de varza
- 2 legaturi de leustean
- sare
- PENTRU DREs:
- 200g smantana
- 200g iaurt
- 2 galbenus de ou
- ardei iute
- OPTIONAL:
- 1 cub de telina
- 1/2 legatura patrunjel
MOD DE PREPARARE:
1. Pune apa rece intr-o oala
incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot,
am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui. Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare
de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. Spumuieste cu o paleta cu gauri, daca este cazul.
2.
Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete.
Cureti ceapa. O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia,
incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la
calit 2-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda.
3. Rastorni astea in zeama de la pui clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.
4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.
5.
Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii
pui in zeama si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare, si zeama de varza. Pui acum si radacina de telina
cubulete mici ca la morcov.
6. Dupa vreo 10 minute, spala si
decojeste dovlecelul, taie-l in cuburi mari, ca pe cartof, si
pune-l in oala. Isi are rolul, sa nu il sariti.
7. Spala loboda.
8.
Dupa inca 10-15 minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa
intre usor furculita in el si il gusti. Cand e gata cartoful, taie
loboda fasii mari cam de 2.5-3cm. Pui in oala 3 sferturi din loboda,
zeama de varza si o fierbi doar 4-5 minute la foc mic. daca zeama de
varza nu e clara, o pui un pic mai devreme.
9. Imediat dupa transa de loboda taie leusteanul si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.
10.
Opresti focul. Pui restul de loboda. Loboda se va opari imediat, nu se
pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul. Pentru ca
aceasta ciorba nu o consumam intr-o singura zi, eu o impart in doua si
dreg oala cu smantana, in ziua in care consum.
11. Daca am impartit-o in
doua ciorba pt zile diferite, am pus intr-un castron adanc 100g
smantana, 100g iaurt si 1 galbenus si am omogenizat cu telul para ca sa
nu ramana bulgari de iaurt. Am diluat cu 1/2 cana zeama din ciorba ca sa
le imprietenesc si am turnat in ciorba amestecul. Deasupra presari
restul de leustean tocat si daca vrei si putin patrunjel verde tocat.
Sa va fie de folos!
PS:
Nu este obligatorie zeama de carne, dar e mai buna asa.
Cantitatea sa o ajustati nevoilor voastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.