Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Daca aveti curiozitatea sa incercati
cateva preparate, am ales si va redam mai jos 2 retete delicioase din
Banat. Incercati-le si spuneti-ne daca intr-adevar, ”Banatu-i fruncea”.
2 retete delicioase din Banat |
Paturata pe cartofi
Paturata pe cartofi |
Ingrediente:
• 5 cartofi mari albi, taiati rondele
• o bucatica de sunca de casa usor afumata
• 4 cepe mijlocii
• un morcov
• o rosie
• boia de ardei dulce, o foaie de dafin
• sare, piper
Paturata:
• 300 gr faina
• 3 de pahar cu apa rece
• o lingurita de ulei si o lingurita de otet
• sare
Umplutura pentru paturata:
• doua oua
• 500 gr branza de vaci, amestecata cu branza sarata
• marar
• 5 cartofi mari albi, taiati rondele
• o bucatica de sunca de casa usor afumata
• 4 cepe mijlocii
• un morcov
• o rosie
• boia de ardei dulce, o foaie de dafin
• sare, piper
Paturata:
• 300 gr faina
• 3 de pahar cu apa rece
• o lingurita de ulei si o lingurita de otet
• sare
Umplutura pentru paturata:
• doua oua
• 500 gr branza de vaci, amestecata cu branza sarata
• marar
Mod de preparare: Carnea se taie in bucati potrivite si se
pune intr-o cratita la prajit. Nu se adauga ulei, pentru ca are destula
grasime. Peste carne se adauga ceapa taiata cubulete si se calesc
impreuna. Se adauga apoi cartofii taiati rondele si morcovul taiat
bucati potrivite. Se adauga boiaua, sare, piper si foaia de dafin, rosia
curatata de coaja si taiata cubulete, dupa care se pune apa pana se
acopera carnea si legumele. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc sa fiarba pana incepe sa scada.
Separat se face paturata: toate
ingredientele se amesteca si se framanta bine pana se face un aluat
consistent, care se stropeste cu putin ulei si se lasa
la odihnit 30 de minute la rece. Se scoate apoi aluatul si se intinde o
foaie groasa de cica 8 mm. Se stropeste cu ulei si se lasa la odihnit 5
minute. Se intinde apoi foaia cu sucitorul cat se poate de subtire. Se
pune umplutura din loc in loc, apoi se ruleaza foaia, ca o placinta. Se
rasuceste in forma de melc si se aseaza in cratita in care fierb carnea
si cartofii. Totul se fierbe la foc mic de tot, acoperit cu capac, timp
de 30 – 40 de minute.
Ceapa umpluta
Ceapa umpluta |
Ingrediente:
• 600 gr ceapa
• 100 gr masline
• 100 gr nuci
• 150 ml ulei
• 100 gr paine inmuiata in lapte
• 20 gr faina
• 10 gr zahar
• 25 gr bulion de rosii
• frunze patrunjel, sare, piper
• putin vin alb
• 100 gr smantana
• 600 gr ceapa
• 100 gr masline
• 100 gr nuci
• 150 ml ulei
• 100 gr paine inmuiata in lapte
• 20 gr faina
• 10 gr zahar
• 25 gr bulion de rosii
• frunze patrunjel, sare, piper
• putin vin alb
• 100 gr smantana
Mod de preparare: Ceapa se curata si se fierbe intreaga.
Dupa ce se raceste, i se scoate miezul. Se face un amestec din nucile
pisate, painea inmuiata in lapte, masline tocate, sare, piper, miezul
cepelor tocat marunt si patrunjel. Se umplu cepele cu aceasta compozitie
si se aseaza intr-o tava unsa. Peste ele se toarna un sos format din
faina rumenita in ulei si stinsa cu bulionul de rosii, vinul alb si
zaharul. Se da la cuptor 15 minute. Se serveste cu smantana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.