Din nou o reteta cu conopida. Este o reteta foarte simpla si destul de consistenta datorita sosului bechamel. Conopida gratinata
era reteta pe care ne-o gatea foarte des, mama, cand eram mici. Eu
fugeam de ea, recunosc cinstit, dar sora mea o manca cu o placere
deosebita.
Conopida gratinata |
Ingrediente:
- 1 conopida de 1 kg
- 50 g unt
- 125 g parmezan
- sare dupa gust
- 1-2 linguri pesmet
- 50 g unt
- 50 g faina
- 500 ml lapte
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Curatam conopida si o desfacem in mici buchetele pe care le spalam foarte bine sub jet de apa rece.
- Umplem o oala cu apa si o punem la fiert, pe foc mediu. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam 1-2 lingurite de sare si conopida. O fierbem cca 10 minute. Conopida trebuie sa fie al dente la sfarsitul fierberii. Scurgem conopida, o racim sub jet de apa rece, apoi o lasam intr-o sita sa se scurga bine.
Sos bechamel:
- Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
- Punem untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit complet, adaugam toata faina deodata si amestecam viguros, cca 1 minut, pe foc foarte mic, pana cand compozitia capata un aspect auriu. Acest amestec se numeste rantas alb.
- Cand rantasul capata un aspect auriu, incepem sa adaugam treptat laptele fierbinte, si amestecam continuu dupa fiecare portie de lapte adaugat. Eu am adaugat laptele in 2 transe, deci cate 250 ml de lapte deodata.
- Dupa ultima transa de lapte adaugat, fierbem sosul inca cca 10-12 minute, pe foc foarte mic, amestecand continuu pana cand sosul Bechamel capata o consistenta usor cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, condimentam sosul cu sare si piper proaspat macinat.
- Stingem focul si acoperim imediat sosul beschamel cu folie de plastic alimentara - folia de plastic trebuie asezata in contact direct cu suprafata sosului.
Pregatirea:
- Tapetam o forma cu unt si pesmet si adaugam buchetelele de conopida in forma.
- Adaugam sosul bechamel, usor caldut, pe deasupra conopidei, presaram parmezan ras si adaugam, din loc in loc, cateva bucatele mici de unt.
- Introducem conopida in cuptorul preincalzit la 180°C si o coacem cca 25-30 minute.
- Cand s-a rumenit, scoatem conopida gratinata din cuptor, o lasam cateva minute sa se racoreasca si o servim. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.