Placinta cu cartofi si cascaval, nu se face asa de greu, pe cat ai crede. Cu aceasta reteta
explicata pas cu pas, o sa-ti iasa perfect, chiar daca esti incepatoare
in bucatarie.
Placinta cu cartofi si cascaval |
INGREDIENTE:
Ingrediente pt foi :
- 670 g faina
- 230 ml lapte
- 2 linguri iaurt
- 90 g ulei
- 2 oua
- 1 lingurita otet
- 1/2 lingurita sare
Pentru uns foile:
- 175 g margarina topita
- putin ulei
Umplutura:
- 1 kg cartofi
- 3 cepe
- ulei pentru calit ceapa
- sare,piper
- 3 linguri bulion
- foarte putina boia de ardei iute
- cascaval ras
MOD DE PREPARARE:
Primul lucru care il facem este sa separam un galbenus pe care il vom folosi pentru uns placintele.
Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijoc,unde adaugam un ou si un albus, laptele, iaurtul, uleiul ,sarea si o lingurita de otet.
Aducem faina cate putin spre mijloc si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 1 ora sa se odihneasca.
Trecut acest timp,rasturnam aluatul pe plansa de lucru presarata cu faina, si il impartim in 15 bilute egale.Topim cele 175 g de margarina .
Fiecare biluta o impartim in 3 , iar apoi le presam cu podul palmei si le dam bine prin faina.Le intindem de marimea unei farfuriute, si apoi ungem prima foita cu unt topit. Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa. Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3.
Stiu ca pare foarte lung si complicat insa toata povestea cu impartitul in 3, intinsul si unsul mi-a luat doar 30 min. Pare mai complicat de citit decat de facut.
Odata ce am terminat de suprapus foitele,vom avea 15 discuri ,pe care le vom lasa 30 minute pe plansa de lucru,pentru a absorbi margarina. Intre timp,spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja.
Cand sunt gata ii curatam si ii pasam sau dam prin razatoare. Intr-o tigaie punem 3 linguri de ulei,si taiem fin cele 2 cepe,pe care le calim. Peste ele punem cartofii pisati,sare,piper,putina boia de ardei iute, cat sa prinda putin gust picant,si cele 3 linguri de bulion. Le amestecam si le mai lasam pe foc inca 3-4 minute. Adaugam si cascavalul ras si lasam la racit.
Pudram plansa de lucru cu faina si incepem sa intindem cele 15 discuri in foi foarte subtiri.
E super usor fiindca sunt foarte elastice si rezistente, deci va permit sa le faceti aproape transparente fara sa se rupa nici macar cand intindem compozitia care va fi destul de solida.
Dupa ce le-am intins pe toate, luam cate una si o ungem cu putin ulei peste care punem cate o lingura buna din umplutura de cartofi.
Cu aceeasi lingura intindem bine pe foaie si apoi o rulam in forma de sul, pe care il vom incolaci in genul unei spirale.
Le asezam in tava de cuptor, si le ungem cu galbenusul dat deoparte la inceput amestecat cu putin lapte. Le dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade ,pentru 30 minute. Sunt de o bunatate rara, e adevarat ca cer destul timp si munca,insa te rasplatesc pe deplin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.