Azi nu am avut timp de stat prea mult prin bucatarie, dar de mancat tot
trebuia sa mancam. Asa ca am ales o reteta rapida si foarte buna. Dar nu a fost tocmai rapida. dar a fost foarte buna.
Mamaliguta cu Chiftelute in Sos |
Ingrediente:
● Pentru mamaliga pripita: |
● 300 g faina de malai |
● 1,5 l apa |
● 1 lingurita sare |
● Pentru chiftelute: |
● 500 g carne tocata |
● 1 cartof potrivit |
● 2 felii de paine, fara coaja, mai veche de 1 zi |
● 50- 100 g cascaval ras |
● 2 oua |
● 4- 5 catei de usturoi |
● 1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt |
● 1 legatura de marar verde, tocat marunt |
● 1 legatura de ceapa verde |
● sare |
● piper |
● faina |
● ulei pentru prajit |
● Pentru sos: |
● 1 ceapa |
● 1 cutie de rosii pasate |
● 1 lingurita zahar |
● 1 lingurita busuioc |
● 1 foaie de dafin |
● sare |
● piper |
●
ulei Mod de preparare:o mamaliga buna se obtine intr-un ceaun. Daca nu aveti, atunci puneti apa la fiert, intr-un vas. Cand apa este fierbinte, adaugati sarea si presarati putina faina de malai. La primele clocote, puneti sub forma de ploaie cate o mana de malai, amestecand continuu cu un facalet, reducand focul la mic. Deoarece faina de porumb se ingroasa la fiert, cand vi se pare destul de deasa nu mai adaugati faina, dar continuati sa amestecati mai departe, aducand cu facaletul mamaliga dinspre peretii vasului, spre centru. Procedati asa pana ce mamaliga este destul de fiarta si ingrosata apoi, luati vasul de pe foc. Mamaliga pripita are o consistenta mai moale decat cea fiarta. Pastrati la cald. Pentru chiftelute: Treceti de doua ori carnea prin masina de tocat - daca nu folositi carne gata tocata - impreuna cu cartoful, usturoiul, ceapa si verdeata. Adaugati painea inmuiata in apa si stoarsa bine, cascavalul ras, ouale si potriviti de sare si piper, dupa gust. Formati bilute de marimea potrivita, treceti-le prin faina si rumeniti-le de jur-imprejur, in ulei incins. Pentru sos: Caliti ceapa tocata in 2- 3 linguri de ulei incins si tot atata apa, pana se inmoaie usor. Adaugati rosiile pasate cu sosul de rosii cu tot, putina apa si fierbeti acoperit, la foc mic, 20 min. Puneti foaia de dafin, zaharul, busuiocul, lasati inca 5 min pe foc, iar la sfarsit, potriviti de sare si piper, dupa gust. Inglobati chiftelele prajite si lasati sa dea cateva clocote. Serviti calde -mamaliguta- alaturi de chiftele si sos. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.