Aripioare de pui
prajite in baie de ulei si glazurate cu un sos lipicios, dulce si
picant. Astazi, cel mai adesea se gateste folosind aripioare de pui; caci acestea sunt bucatile care au cel mai mare raport
piele/carne; pielea este foarte importanta, caci ea da exteriorul
crocant, rumenit si delicios al bucatilor de pui.
Aripioare de pui prajite in baie de ulei si glazurate cu un sos lipicios, dulce si picant |
750 g aripioare de pui, taiate in segmente - se arunca varfurile
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
4 linguri de amidon
2 linguri de arahide, tocate grosier
3-4 ardei iuti uscati, curatati de seminte si taiati bucati de 1 cm
2 linguri de sos de soia
1 lingura de otet de orez
3 linguri de miere
1 lingura de sos de stridii
1 linguri de zahar brun
2 lingurite de ulei brun de susan
1 lingura de vin de orez
cateva feliute de limeta
ulei pentru prajit
ceapa verde, feliata pe diagonala, pentru servit
ardei iute rosu, taiat firisoare subtiri, pentru servit
orez fiert, pentru servit
Mod de preparare:
Se amesteca intr-un castron bucatile de pui cu sare, piper, ghimbir si
jumatate din usturoi. Se tavaleste apoi fiecare bucata de pui in amidon,
ca sa se acopere uniform. Se asaza bucatile de pui pe o tava, sau un
platou, astfel ca sa nu se atinga intre ele.Se incinge uleiul intr-o cratita. Cand este bine incins, se adauga bucatile de pui, una cate una, si se prajesc pana ce sunt gatite, crocante si rumenite uniform. Se scot apoi cu un cleste si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Intre
timp se prajesc arahidele in putin ulei, pana ce se rumenesc. Se toaca
apoi cu un cutit pana ce se obtine o tocatura medie, nu foarte fina, dar
nici prea grosiera. Daca tocatura este grosiera, o parte din arahide nu
va adera la bucatile de pui in stadiul final al prepararii, ci va
ramane in cratita, pe peretii acestuia.
Se prepara sosul. Se incing
circa 2 linguri de ulei intr-o cratita. Se adauga restul
de usturoi si ardeii iuti si se gatesc circa 1 minut, la foc iute.Se micsoreaza flacara si se adauga sos de soia, sos de stridii, otet de orez, miere si vin de orez. Se gateste sosul la foc mic-mediu timp de cateva minute. Se adauga zaharul brun si se amesteca pana ce se topeste.
Se stropeste sosul cu ulei de susan si cu putin suc de limeta, apoi se adauga arahidele si aripioarele prajite. Se amesteca bine, astfel ca bucatile de pui sa fie acoperite uniform de sosul gros si de tocatura de arahide. Se servesc calde, alaturi de orez fiert, presarate cu ceapa verde si ardei iute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.