In ultima perioada ati vazut pe blog mai multe retete cu carne de rata. Cred ca este noua mea pasiune
. Atunci cand vreti sa pregatiti ceva mai special, va recomand sa
incercati aceasta reteta: rata la cuptor cu piure de morcovi si
pastarnac si sos de portocale.
Rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac |
Ingrediente:
Friptura de rata
- 1 rata
- 200 ml vin alb
- 200 ml supa de pui
- 1 portocala
- 1 para
- 1 bucata de 7-10 cm de ghimbir
- 2 capatani de usturoi
- 7-8 frunze de salvie
- sare, piper
Piure de morcovi
- 500 gr morcovi
- 100 ml lapte
- 50 ml smantana pentru gatit
- 50 gr unt
- sare, piper
Piure de pastarnac
- 500 gr pastarnac
- 100 ml lapte
- 50 ml smantana pentru gatit
- 50 gr unt
- sare, piper
Sos de portocale
- 1 portocala
- 150 ml smantana pentru gatit
- 50 ml supa de pasare
- 1 lingurita miere
- sare, piper
Mod de preparare:
Incalzim cuptorul la 180ºC. Asezam rata
intr-o tava mai adanca si o asezonam cu sare si piper. Stoarcem
portocala si turnam sucul de portocale peste rata. Taiem cubulete
portocala stoarsa, para cu ghimbirul si le punem in interiorul ratei. Nu
este nevoie sa curatam usturoiul, doar il spalam si il taiem pe
jumatate. Punem frunzele de salvie si turnam in tava vinul si supa de
pui.
Introducem la cuptor rata si o acoperim
cu hartie de copt pe care o umezim inainte. Astfel carnea nu se
rumeneste prea tare. O data la 20 de minute, turnam sos din tava peste
friptura, astfel incat sa nu se usuce. Dupa doua ore inlaturam hartia de
copt, pentru a se rumeni mai bine. O mai lasam aproximativ 30 de
minute.
Cat timp rata se rumeneste frumos la cuptor, ne ocupam de piure si sosul de portocale.
Spalam pastarnacii si morcovii si ii
punem la fiert. Nu este necesar sa curatam legumele. In momentul in care
s-au inmuiat, scurgem apa si le lasam sa se
raceasca putin pentru a le putea curata. La pastarnaci inlaturam partea
mai dura din mijloc.
Punem la incalzit laptele si smantana, in care topim untul.
In vase separate, pasam morcovii si
pastarnacii cu un mixer vertical, adaugand treptat lapte,
smantana si unt. Asezonam cu sare si piper, dupa gust. Piureul trebuie
sa fie foarte fin. Daca este necesar, il trecem printr-o sita.
Spalam foarte bine portocala si o
decojim. Trebuie sa inlaturam toata pielita alba, intrucat este amara.
Stoarcem portocala. Intr-o oala punem supa, sucul de portocale si coaja
de la portocala. Lasam sa fiarba 1-2 minute, dupa care turnam smantana.
Sosul de portocale trebuie sa fiarba pana incepe sa se ingroase. Adaugam
miere, sare si piper proaspat macinat. Strecuram sosul de portocale.
Sa imi spuneti cum v-a iesit rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac si sos de portocale!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.