Friptura de vită, fragedă și roz la interior, își dezvoltă pe deplin
aroma datorită adăugării de condimente de înaltă calitate. În combinație
cu salata de sfeclă roșie și portocală, foarte răcoritoare, și cu
feliile de cartof dulce, condimentate, se creează un fel principal de
primă clasă.
Vită cu piper și salată de sfeclă roșie cu portocală, alături de felii de cartof dulce cu chimen |
Ingrediente
Pentru 6 porții.
2 căței de usturoi
5 linguri muștar cu miere
1 ½ kg vrăbioară de vită
1 măr acrișor
250 gr smântână acră
350 gr sfeclă roșie
5 linguri lapte
750 gr cartofi dulci mici
3 portocale
13 linguri ulei de măsline
3 lingurițe cu vârf de piper
5 buc de piper lung
1 legătură de coriandru
sare după gust
piper negru boabe
1 linguriță de scorțișoară
50 gr de frunze de creson
1 lingură Piri Piri
1 priză de zahăr
2 linguri chimen întreg
5 linguri muștar cu miere
1 ½ kg vrăbioară de vită
1 măr acrișor
250 gr smântână acră
350 gr sfeclă roșie
5 linguri lapte
750 gr cartofi dulci mici
3 portocale
13 linguri ulei de măsline
3 lingurițe cu vârf de piper
5 buc de piper lung
1 legătură de coriandru
sare după gust
piper negru boabe
1 linguriță de scorțișoară
50 gr de frunze de creson
1 lingură Piri Piri
1 priză de zahăr
2 linguri chimen întreg
Mod De Preparare
Curăță usturoiul și toacă-l fin. Piperul lung, piperul negru
și piperul macinat, se zdrobesc într-un mojar. Adaugă usturoiul și
pisează în continuare.
Amestecă muștarul, uleiul de măsline și cele trei feluri de
piper pisate cu usturoi. Curăță carnea de vită de tendoane și taie
stratul de grăsime în diagonală cu un cuțit. Ai grijă să nu secționezi
și carnea, doar grăsimea. Unge carnea cu marinata de piper și muștar.
Acoperă vasul și lasă vrăbioara la marinat timp de 4-5 ore.
Preîncălzește cuptorul la 140°C. Încinge uleiul de măsline
într-o tigaie încăpătoare. Curăță de pe carne, pe cât se poate, marinata
de muștar. Condimentează apoi carnea cu sare și prăjește timp de 6 până
la 7 minute, întorcând-o pe toate părțile.
Pune carnea de vită într-o tavă pentru copt și unge-o din
nou cu marinată. Setează cuptorul la 120°C și lasă tava aproximativ 60
de minute pe șina din mijloc. Termometrul ar trebui să indice 60°C.
Între timp, pentru sosul de smântână, taie mărul în
sferturi, scoate sâmburii și dă-l pe răzătoarea mică. Alege frunzele de
coriandru de pe tulpină și toacă-le fin. Amestecă smântâna și laptele cu
sare, piper și coriandru. Adaugă și mărul ras.
Pentru salată, cojește sfecla și tai-o fin cu un feliator de
legume sau dă-o pe răzătoare. Stoarce o portocală. Curăță coaja de la
celelalte portocale, eliminând și pielița albă. Taie portocalele
curățate în felii subțiri.
Pentru piri piri (Ingrediente: paprika, oregano, ghimbir, cardamom, usturoi, ceapa, chilli, sare de mare), amestecă sucul de portocale, uleiul de măsline, scorțișoara, fulgii de chilli, zahărul și sarea.
Se amestecă ingredientele pentru salată cu piri piri, presărând deasupra creson.
Coace cartofii dulci și taie-i în felii.
Scoate carnea de vită din cuptor, acoperă tava cu folie de
aluminiu și lasă să se odihnească timp de aproximativ 15 minute. Între
timp, într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și prăjește
feliile de cartofi dulci pe toate părțile timp de 8-10 minute,
condimentează cu sare și chimen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.