Friptura de vita cu galuste de cartofi si sos de vin, ca fel
principal este o mancare delicioasa. Carne de vita datorita faptului
ca-i o carne seaca nu face parte din preferintele multora. De aceea,
prin prezentarea aceastei retete sper sa va tentez sa o incercati.
Friptura de vita cu galuste de cartofi si sos de vin |
* 1 kg. antricot sau muschiulet de vita
* mixt de condimente:
- piper negru, piper verde si piper rosu, cimbru -
* sare
* ulei de masline
* margarina
* 2 linguri de pasta de tomate
* 50-60 ml de vin rosu
* 1-2 foi de dafin
Ingrediente galuste:
* 2-3 cartofi
* 1 lingura de pesmet
* nucsoara
* 2 oua
* sare
* piper alb
* patrunjel tocat
* faina, cca 2-3 linguri
Mod de preparare:
Pentru friptura avem nevoie de o bucata frumoasa de antricot de vita, de cca 1 kg cu sare. Lasat la rece circa o ora.
Pentru friptura vita nu se tine in apa deloc. Cand o pregatim se sterge prin tamponare cu un servet de bucatarie, se unge cu putin ulei, apoi se tavaleste printr-un amestec de condimente alcatuit din piper negru, piper verde si piper rosu pisate mare, sare si cimbru.
Incingem o tigaie pe foc mare si prajim bucata intreaga de carnea cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana facem o crusta pe toate partile. Aceasta crusta este al doilea secret al unei fripturi reusite, pentru ca la cuptor va mustii in crusta sa.
Luam de pe foc si o asezam intr-un vas de yena uns cu margarina, pe care il introducem in cuptor pentru 25 minute. In acest timp intoarcem bucata de carne de 2-3 ori, ca sa se friga uniform pe toate fetele. Scoatem vasul din cuptor si lasam friptura sa se odihneasca 5-6 minut
Pentru garnitura, am ales, galuste.
Intr-un vas cu apa si sare fierbem in coaja 2-3 cartofi potrivit de mari. Cand au fiert acestia se curata de coaja si se dau prin presa de cartofi. Adaugam peste acest piure 1 lingura de pesmet, sare, piper alb si putina nucsoara.
Amestecam, apoi incorporam doua oua si faina cat se cere, cca 2-3 linguri. Faina e in functie de cat de umeda e compozitia, dar nici prea multa, ca galustele nu vor mai fii pufoase.
Nu uitati si patrunjel tocat. Cu mainile umede, formam galustele pe care le fierbem cateva momente in apa. Cand sunt gata ele se ridica la suprafata apei.
Se scot si se servesc alaturi de feliile de friptura de vita si sosul deasupra. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.