Gogosi cu gem si nuca la cuptor. Gogosile pufoase si dulci facute din aluat dospit. Ele pot fi simple sau umplute cu gem si nuca. Gogosile sunt
vanilate si aromate, pufoase, se desfac in pale si au un gust
intens de unt.
Gogosi cu gem si nuca la cuptor |
Pentru aluat:
- 700 g faina 000
- 14 g uscata in 2 pliculete a 7 g
- 400 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 150 g zahar
- 100 g unt topit
- vanilie
- coaja de lamaie
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 100 g gem de caise
- 200 g nuca
Pentru finisare:
- 50 g unt topit
- 1 galbenus
- zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Laptele caldut se amesteca cu drojdia si cu zaharul, se adauga untul topit si galbenusurile, coaja de lamaie si vanilia, impreuna cu jumatate de faina. Se bate bine cu un tel pana se omogenizeaza, apoi se adauga si restul de faina cu sarea si se framanta pana se incorporeaza toata faina. Se lasa la dospit circa 40-50 de minute.
Umplutura:
Ca si umplutura folositi gem de caise si nuca.
Umplutura de imparte in 12 portii. Daca nu va descurcati, intindeti umplutura in strat uniform pe o farfurie si, cu ajutorul unei raclete, o impartiti in fix 12 bucati: intai in jumatate, apoi fiecare jumatate se imparte in 3 si fiecare treime inca in 2.
Modelarea:
Dupa ce aluatul a dospit, acesta se intinde pe masa de lucru usor infainata. Foaia trebuie sa aiba cca. 30 x 40 cm astfel incat sa putem decupa 12 cercuri de 4×3. Pe fiecare cerc se pune o gramajoare de umplutura.
Gogosile se inchid cu grija, pentru ca umplutura sa ramana in interior, astfel: prima data se impatura in doua, se lipesc marginile, se aduna si marginile ramase si se formeaza sfere. Lipitura trebuie sa fie la fund.
Bilele astfel obtinute se pun cu grija intr-o tava incapatoare de 35 x 25 cm si inalta de vreo 6 tapetata cu hartie de copt, astfel incat sa incapa toate 12 si intre ele sa avem circa 1 cm distanta. Ele cresc vazand cu ochii.
Dospire:
Tava cu gogosi se pune intr-o punga si se lasa la dospit 15 minute. Se pensuleaza cu unt topit, avand grija ca untul sa ajunga si intre gogosi si apoi se mai lasa la dospit in punga alte 15 minute. Se mai dau odata cu tot restul untului topit si se lasa pe masa pana se incinge cuptorul la 170° C circa 10-15 minute. Se da apoi cu galbenus batut cu un pic de albus.
Coacere:
Aceste gogosi cu gem si nuca se coc la 170° C, circa 40 de minute. Daca vi se pare ca se rumenesc prea tare, puteti sa le acoperiti in ultimele 10 minute cu o hartie de copt.
Inainte de toate pudram cu zahar pudra vanilat. Este important ca ele sa fie pudrate cat sunt fierbinti pentru ca altfel zaharul pudra nu va adera la suprafata lor.
Incercati si voi aceste gogosi cu gem si nuca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.