Cred ca cel mai indragit de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Imediat ce toate ingredientele s-au intalnit in acelasi timp in
camara mea, pregatind o portie de zacusca de vinete.
Reteta de zacusca de vinete
este cea mai raspandita si una din cele mai indragite, pentru o zacusca cu gust
spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate.
ZACUSCA DE VINETE |
Ingrediente:
- 3 kg. de vinete
- 2 kg. de ardei kapia
- 1 kg. de ceapa
- 1 litru de bulion
- 500 de ml. de ulei
- 3-4 foi de dafin
- 1 lingurita de sare
- 1 ligurita de piper
Mod de Preparare:
2. Recomandarea mea este sa se coaca si
ardeii, tot prin contact direct cu o suprafata incinsa.
Deindata
ce ardeii sunt copti se scot intr-un vas cu capac si se lasa sa se abureasca acolo
pana se racesc atat cat sa ii putem atinge.
3.
Vinetele si ardeii se decojesc cu grija dupa ce s-au racit, iar in
cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte.. Daca in cazul
vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun
preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce
si foarte gustos, asa incat se poate pastra.
- Ceapa se da prin masina de macinat, la fel si ardeii copti.
- Se
pune ceapa, uleiul si 1 lingurita de sare intr-o oala
care se aseaza pe foc. Se adauga sare de la inceput pentru a
extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa
se prajeasca.
- Se gateste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.
- Se adauga vinetele tocate.
- Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
- Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite.
- In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.
Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica. Se capacesc borcanele si se dau cu tava cu tot la cuptorul preincalzit la 100 de grade Celsius, timp de 1 ora, dupa care se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca complet in cuptor, inainte de a le depozita in camara. O alta varianta ar fi sa asezati borcanele umplute cu zacusca fierbinte intr-un cuib captusit cu mai multe straturi de paturi groase, sa le inveliti bine si sa le lasati sa se raceasca lent.
Spor la conservat si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.