Azi am copt o plăcintă, inspirată din Banatul de
odinioară. Bună mai e și azi, o reteta de
placinta usor de facut, poti s-o faci si tu la tine acasa, placinta cu
branza buna, aspectuoasa, sanatoasa, hranitoare, robust și
parfumat! Și cât de rumenă si frumoasa e.
PLACINTA CU BRANZA BUNA |
Ingrediente:
- 1 kilogram de faina
- 600 ml. de iaurt
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de zahar
- 7 grame de drojdie uscata
- 100 de grame de untura de porc
- 250 de grame de branza de vaci
- 1 ou
- 100 de grame de telemea
- 1 galbenus
- 3 linguri de lap Mod de Preparare:
Aluatul se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu un prosop umed, incalzit, apoi se pastreaza intr-un loc caldut si ferit de curent pana ce isi dubleaza volumul.Se cantareste, intre timp, untura, si se pastreaza la temperatura bucatariei:
Se pregateste, deasemenea, umplutura, amestecand branza de vaci, 1 ou intreg si telemeaua rasa:
Intre timp, aluatul pare-se ca s-a comportat conform asteptarilor, dezvoltandu-se frumos:
Pe planul de lucru uns cu putina untura, se rastoarna aluatul si se aplatizeaza cu palmele pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de aproximativ 8 mm. Se pastreaza cam o lingura de untura deoparte, cu restul se unge aluatul pe toata suprafata:
Se ruleaza aluatul astfel uns si se lasa sa se odihneasca aproximativ 7-8 minute:
Dupa trecerea acestui timp, pentru a manipula aluatul mai usor, am taiat ruloul in doua parti egale, carora, pe rand, aplicati acelasi tratament – mai intai, aplatizati ruloul cu ajutorul sucitorului pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de aproximativ 5 mm.:
Taiati aluatul in patratele cu latura de aprox. 10 cm., pe fiecare patratica punand cate o lingurita de umplutura Trebuie sa ramana 1-2 linguri de umplutura pt. finisat:
IndoitI patratelele in doua, formand rulouri pe care le-am asezat cu linia de imbinare in jos:
Pregatiti o tava cu hartie de copt si asezati placintele in tava, cu imbinarea aluatului la baza, ungandu-le, pe fiecare in parte, cu untura pe toata suprafata:
Se lasa placintele sa creasca in tava, aproximativ 30 de minute, intr-un loc cladut. Intre timp, cuptorul se incinge la 210 grade. Dupa trecerea celor 30 de minute, se bate galbenusul cu 3 linguri de lapte, se amesteca cu cele 1-2 linguri de umplutura pastrate si se toarna aceasta compozitie deasupra placintelor:
Se introduce tava in cuptorul deja incins. Temperatura se mentine la 210 grade timp de 10 minute, apoi se scade la 180 de grade pentru inca 25-30 de minute, pana cand placintele sunt frumos rumenite:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.