Cele mai bune galuste cu branza de vaci si pesmet. Reteta
de preparare a galustelor o gasesti aici. Reteta originala m-am oprit la aceasta. Pe langa faptul ca este un desert sanatos, familia si prietenii dragi vor fi incantati.
GALUSTE CU BRANZA |
Ingrediente
Aluat
200 gr faina
100 ml apa
1/2 ou
1 lingurita ulei
1/4 lingurita sare
100 ml apa
1/2 ou
1 lingurita ulei
1/4 lingurita sare
Umplutura
200 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra
2 linguri zahar
1/2 ou
scortisoara
1 lingura smantana acra
2 linguri zahar
1/2 ou
scortisoara
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet auriu
3-4 linguri zahar
150 gr pesmet auriu
3-4 linguri zahar
Bucati: 9 de lungime 7 cm
Mod de preparare
- Bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore.
- Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogena si nu mai exista bulgarasi mari de branza.
- Intr-o tigaie larga topitit untul. Cand e incins, adaugati pesemetul si prajiti-l amestecand mereu timp de 2-3 minute. Adaugati zaharul si mai prajiti inca 1 minut. Trageti tigaia de pe foc.
- Puneti pe foc o oala cu multa apa si putina sare. Aduceti la fierbere.
- Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
- Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
- Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
- Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
- Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
- Taiati ruloul bucati de lungimea 7 cm folosind marginea unei farfurii, astfel taieturile se vor sigila cat de mult posibil, asta fiind important avand in vedere ca bucatile urmeaza sa fie fierte; chiar daca nu sunt sigilate perfect toate capetele, branza nu va iesi afara.
- Cand apa fierbe viguros, dati focul al mic sub oala si astepati sa se opreasca din clocotit. Atunci puteti incepe sa puneti galuste in oala. Puneti-le astfel incat sa nu fie inghesuite in oala, iar daca e cazul fierbeti-le in transe. Fierbeti-le timp de 5 minute.
- Scoateti galustele cu o paleta cu gauri din apa, sa se scurga bine. Asezati-le pe rand in tigaia cu pesmet. Cu mana tavaliti-le usor prin pesmet cat sunt fierbinti, galustele sunt fragile, deci manevrati-le usor, pana se acopera complet.
- Asezati-le pe un platou. Sunt bune caldute sau reci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.