Nu poate sa treaca acest minunat sfarsit de saptamana fara ceva dulce.
Un dulce care respecta regulile dulciurilor facute in casa: ingrediente
simple, prepararea rapida, final perfect. Varianta cu cacao si ciocolata a celui mai cerut desert din casa mea.
Budinca de paine cu ciocolata |
Ingrediente
Budinca de paine cu ciocolata
2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt (la temperatura camerei)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt (la temperatura camerei)
Ganache de ciocolata
200 ml smantana pentru frisca
50 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata neagra
Decor
50 gr alune de padure (usor prajite)
Portii: 6
Preparare
Budinca de paine cu ciocolata
- Taiati o bucata din unt si ungeti bine o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
- Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
- Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
- Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati cacaoa, scortisoara si cafeau (dizolvate inainte in putin lapte). Adaugati ouale, si bateti in continuare pana la omogenizare.
- Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
- Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore (o puteti da la si la frigider cand e racorita, e mai buna rece), apoi o puteti rasturna pe un platou.
- Dupa ce am scos budinca din cuptor, am stins focul si am pus alunele intr-o tava si le-am lasat vreo 15 minute in cuptor sa se prajeasca usor. Dupa aceea le-am macinat in masina de cafea.
- Pentru ganache: incalziti smantana si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amestecati pe foc mic pana ciocolata e topita si sosul are o culoare omogena, ca si ciocolata cu lapte. Dati sosul la frigider pana serviti budinca.
- Servire: puneti cateva linguri de ganache de ciocolata in centru unei farfurii si cu dosul unei linguri il distribuiti pe toata suprafata; asezati in mijloc o felie de budinca; presarati cu alune macinate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.