F
Ingrediente
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 25 g de drojdie
- 2 galbenusuri
- arome (esenta de vanilie, coaja de portocala)
- sare
Preparare
Etapa 1
Preparam intii maiaua. Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte, o
lingurita de zahar si vreo 3-4 linguri de faina. Se acopera cu mai multa
faina si se lasa la dospit timp de 10 minute.Restul de zahar se dizolva
in lapte cald, il rasturnam in cuva masinii de facut piine, apoi
adaugam galbenusurile, sarea, aromele si o parte din grasime.
Etapa 2
Adaugam toata faina cernuta si peste ea, maiaua care intre timp a
dospit. Incepem sa framintam, iar dupa primele 10 minute, adaugam cite
putin din grasime, atentie nu tot deodata. lasat la framintat 14 minute,
asa e programul de la masina, apoi adaugat inca doua linguri de lapte
si mai framintat timp de 14 minute. lasat la dospit timp de o ora,
intr-un loc cald, vedeti frumos a crescut si de-acum incepea sa faca
bule, bule de aer.
Etapa 3
Rasturnat
aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei, impartit in doua intins cu
sucitorul/facaletul, spuneti-i cum vreti si presarat bucatele de rahat,
ma rog erau un fel de bomboane, ca aici nu gasesc asa ceva. Gata, nu
mai vorbesc de ingredietul respectiv, ca iese altceva.
Etapa 4
Rulat iar cele doua suluri obtinute, impletit
si lasat din nou la dospit timp de 40 de minute, timp in care
preincalzit cuptorul la 180 de grade. uns cozonacul cu galbenus
amestecat cu lapte si presarat zahar gros deasupra, mergea si fara, ca
oricum s-a topit in cuptor.
Etapa 5
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam la copt timp
de 35-40 de minute, cred ca 35 sint suficiente. Puteti umple
cozonacelul cu nuca sau cacao, dar asta voi face tura viitoare, ca acum
imi era frica, ca nu va creste.
Etapa 6
Vedeti cit de frumos a crescut si ce frumos e la talpa, am uitat sa spun ca tava a fost tapetata cu hirtieoarte ușor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.