Ingrediente
- o ceapa mare
- un cartof mediu
- un morcov mare
- un pastarnac sau radacina de patrunjel
- o telina medie
- un pumn de mazare, obligatoriu!
- jumatate de ardei rosu,
- jumatate de dovlecel mic,
- un pumn de pastai de fasole verde
-o bucatica de praz de 3-4 degete (optional)
- cateva buchetele de conopida (optional)
Bulion - 3-4 linguri
Bors- circa 500 ml
Verdeata : patrunjel si leustean
Preparare
Etapa 1
Probabil o sa vi se para o lista foarte lunga dar, in fapt, e ca si cum
am face curatenie in frigider! Se poate folosi cu succes o punga de
legume congelate, amestec. Este foarte important sa fie cat mai multe
legume, acestea dau un gust deosebit.
Etapa 2
Se folosesc legumele clasice : morcov, telina, pastarnac, ceapa si
cartof si in adaos un mix de legume. Ca volum, in final vom obtine circa
doua farfurii adanci cu varf de legume tocate!In ceea ce priveste
carnea, recomand cu caldura sa se foloseasca gat de vita.
Etapa 3
Stiu ca suna putin ciudat, dar, credeti-ma pe cuvant, carnea este
deosebit de frageda. Din pacate, la macelaria de unde cumpar eu, aduce
destul de rar si trebuie sa merg foarte devreme pentru a prinde bucati
cu multa carne.
Etapa 4
De ajuns cu
explicatiile, sa trecem la preparare.Carnea se pune la fiert intr-o oala
cu apa si se lasa sa fiarba muuuult de tot pana cand se desprinde de pe
oase. Se scoate carnea si se lasa la racit.
Etapa 5
Legumele se toaca marunt, cu exceptia cepei care ramane intreaga .
Mazarea ramane si ea ca atare, ar fi chiar ciudat sa o tocam si pe ea.
Carnea se desprinde de pe os si se taie cubulete mari, se curata de
tendoane si de eventuale bucati de os. Binenteles ca se poate curata si
portiona nefiarta, dar mie mi se pare mult mai simplu asa, plus ca la
final aspectul e mai uniform.
Etapa 6
Intr-o oala de 5 litri se pun legumele tocate, ceapa, carnea si se
acopera cu zeama de la carne, strecurata bine. Se completeaza cu apa. Se
pune la fiert.
Etapa 7
Dupa ce
incepe sa clocoteasca, se adauga bulionul, borsul si sare dupa gust. Se
adauga leusteanul tocat, se mai da intr-un clocot si apoi se stinge
focul si se adauga verdeata. Se acopera oala cu un capac. Rezultatul
este delicios, carnea se topeste in gura. Smantana proaspata si ardeiul
iute desavarsesc aceasta ciorbica traditionala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.