Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Chiftele cu sos si piure, o reteta de chiftele festive pentru ocazii speciale, sarbatori, aniversari si mai ales, pentru weekend! O reteta de chiftele umplute cu piure si cascaval, toate in sos gustos. Perfecte pentru a incanta privirea dar si papilele gustative.
Chiftele cu sos si piure - Chiftele festive |
Chiftele
- 1 kg carne tocata de porc
- 1 buc cartof mare fiert
- 100 g cascaval ras
- 2 buc oua
- 5 catei usturoi pisat
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Piure cu sos
- 3-4 buc cartofi
- 50 g unt moale
- 100 ml lapte fierbinte
- 2 linguri pasta de tomate
- 250 ml apa calda
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita usturoi granulat
- 1 lingurita oregano
- sare
- piper
Garnisire chiftele
- patrunjel sau alta verdeata la alegere
- boia dulce sau la alegere, iute sau afumata
MOD DE PREPARARE
Chiftele cu sos – cum se fac chiftelele cu sos la cuptor
Zdrobim cartoful fiert pe care il punem mai apoi peste carnea tocata. Adaugam si usturoiul pisat.
Punem cele 2 oua, 2 lingure rase de sare si una de piper.
Amestecam totul si odata ce avem amestecul pentru chiftele pregatit, ungem tava pe care o vom folosi cu putin ulei.
Luam doua linguri de amestec si ii dam forma unei bile. Presam bila in centru cu fundul unui pahar, capatul unui sucitor sau cu pistilul mojarului.
Presam usor pe margini si le punem in tava. Daca veti folosi doua linguri de amestec pentru fiecare chiftea veti obtine 11 chiftele. Puteti sa le faceti cu o singura lingura de amestec si atunci veti obtine 22 de chiftele.
In momentul in care avem toate chiftelele formate, introducem tava in cuptorul preincins la 180 C pentru aproximativ 35 de minute.
Piure si sos pentru chiftele festive
- Asezam cartofii intr-o cratita si turnam apa doar cat sa ii acoperim.
- Punem cratita la foc si o vom lasa pana cand furculita va intra cu usurinta in cartofi.
- Scoatem cartofii fierti intr-un castron si ii lasam sa se raceasca putin.
In timp ce cartofii se vor raci ne ocupam de sos. Punem pasta de tomate intr-un castron impreuna cu usturoiul granulat, oregano, o jumatate de lingurita de sare si o jumatate de lingurita de piper. Turnam apa calda si adaugam 3 lingurite de ulei. Amesteca totul si sosul este pregatit.
Putem trece la decojirea cartofilor. Ii transferam intr-un castron, adaugam o lingurita de sare si ii zdrobim.
Turnam laptele fierbinte peste cartofii fierti zdrobiti si adaugam untul moale.
Presam cu ustensila pentru piure pana cand untul se va topi si cartofii vor fi zdrobiti in totalitate.
Chiftele cu sos reteta festiva
- Scoatem chiftelele de la cuptor si turnam sosul in tava. Punem cascaval ras in fiecare chiftea.
- Introducem tava din nou in cuptor, de aceasta data pentru 15 minute.
- Scoatem chiftelele si le umplem cu piure. Folositi un cornet dar puteti folosi si o lingura, un scoop de inghetata sau o punga taiata la un colt.
Presaram boia dupa care decoram cu patrunjel verde. O parte din ele le-am decorat si cu bastonase de ardei, ofera o culoare frumoasa per total. Puteti folosi si bastonase de morcov, rosii cherry sau masline.
Pe langa condimentele folosite puteti personaliza sosul dupa preferinta iar la chiftele puteti folosi paine in loc de cartofi sau de ce nu, impreuna.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.